Саудитска Арабия сваля рязко цената на петрола за Европа

Свят

07-01-2016, 07:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Рияд се опитва да ограничи влиянието от очакваното завръщане на пазара на Иран

Саудитска Арабия свали рязко цените за суровия петрол, който изнася в Европа, с надеждата, че това ще отреже очакваното в идните месеци завръщане на Иран на този пазар, съобщава The WallStreet Journal, цитиран от "Капитал". До налагането на санкции срещу Техеран през 2012 г. Италия и Испания внасяха ирански суров петрол, равен на 13% и 16% съответно от потреблението в двете страни. Гърция, която бе най-големият чужд клиент на Иран, внасяше почти 60% от петрола си оттам. С очакваното падане на санкциите Иран се надява да си върне тези пазари.

Саудитската държавна петролодобивна компания Saudi Arabian Oil, или Saudi Aramco, обяви новината с официално съобщение във вторник. Компанията увеличава отстъпката си за страните от Североизточна Европа с 0.60 долара за барел с доставка през февруари и с 0.20 долара за барел за тези от Средиземноморския басейн. Компанията коригира цените си в съответствие с различни регионални цени, които варират в резултат от търсенето, добива и други фактори. В съобщението си Aramco не се позовава на конфликта между Саудитска Арабия и Иран като причина за решението. Въпреки това то идва броени дни след откритото разразяване на конфликта между двата регионални съперника. Рияд и редица сунитски мюсюлмански страни в Близкия изток изтеглиха посланиците си от Техеран. По-рано саудитското посолство в иранската столица беше опожарено в протест срещу екзекуцията на саудитския шиитски духовник шейх Нимр ал-Нимр, обвинен в държавна измяна. Освен това Рияд и Техеран са в прикрит военен конфликт в страни като Йемен и Сирия.

В същото време заради скъпия долар, лошите данни от Китай и обтягането на отношенията между Саудитска Арабия и Иран цената на петрола продължава да намалява. В сряда котировките на европейския сорт брент Brent слезе под 35.6 долара за барел за доставките през февруари, което е най-ниското равнище от юли 2004 г. насам.

Техеран се готви за доставки

Въпреки че в момента не изнася петрол за ЕС, миналата година Иран намали тарифите си за барел петрол за Северозападна Европа с 27%, припомня Washington Post. Според изданието Саудитска Арабия има основания да се притеснява от очакваното завръщане на Иран на европейския енергиен пазар. След срива на цените на суровината Саудитска Арабия приключи миналата година с 98 млрд. долара дефицит. Суверенният фонд на страната, 75% от чийто бюджет се формират от продажба на петрол, се сви от 728 млрд. долара през 2014 г. до малко над 640 млрд. долара. Със завръщането на Иран на сцената резервите на Рияд може да започнат да се топят още по-бързо, отбелязва Washington Post.

Икономическа бомба за Рияд

Очакваната конкуренция на Иран и пресушаването на саудитските финансови резерви поставят въпроса за тиктакащата икономическа бомба в Саудитска Арабия. Наскоро страната увеличи цената на бензина с 50% от еквивалента на 16 цента за литър на 24 цента. Готви се също увеличение на цените на питейната вода и електроенергията. Това може да звучи нормално за всяко правителство, чиито валутни резерви се топят, но е особено деликатна тема в Саудитска Арабия, където почти 90% от заетите са на държавна работа, отбелязва CNN, като се позовава на доклад на МВФ. Според анализ на Jadwa Investment Рияд ще пести по 7 млрд. долара годишно от орязването на енергийните субсидии в страната. Проблемите за Рияд се задълбочават от факта, че с петролните пари кралството осигуряваше безплатно здравно обслужване и безплатно образование, освобождаване на всички от подоходни данъци, държавни пенсии, помощи за безработни (въведени след Арабската пролет) и безлихвени заеми за жилища или стартиращи бизнесмени. Сега някои от тези придобивки ще трябва да бъдат премахнати или орязани, защото при сегашния ход на цените резервите на Рияд ще се изчерпят до пет години, предвижда МВФ. Затова страната може дори да започне да облага гражданите си или да въведе ДДС, предвижда пред CNN бившият посланик на САЩ в Рияд Робърт Джордън. Това обаче ще има социална цена, смята дипломатът.