Реформата на реформите е в съдебната система

Политика

06-01-2016, 14:34

Снимка:

Прессекретариат на президента

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Да дадем път на аргументите, а не на контра-културата, призова президентът

Реформата в съдебната система като „реформата на реформите“, а промените в Конституцията са добра, но недостатъчна първа стъпка. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след традиционния празничен водосвет на бойните знамена на Българската армия.  „Като държавен глава ще работя с всички в държавата - институции, лидери, граждани, така че българското правосъдие наистина да получи своето развитие, съдиите да могат да отсъждат по закон и по съвест, двете колегии във ВСС да заработят както трябва“, подчерта Плевнелиев. „В политическия живот със сигурност ще виждаме противопоставяне, но нека дадем път на идеите, на аргументите, а не на „контра“-културата такава, каквато я видяхме преди две години“, призова държавният глава. Пленелиев припомни, че навлиза впоследната годинаот мандатата си и заяви: „Ще продължа да държа посоката на европейското развитие на България, да работя заедно с гражданите, да ги подкрепям във всяка тяхна смислена инициатива и да търся напредък и развитие по стратегическите приоритети на България“. Президентът поздрави християните със светлия празник Богоявление:“В този свят за нас и за нашата църква ден нека да си пожелаем да вървим напред. Нека да си вярваме, нека да имаме самочувствие, че сме на прав път, така ще стигнем много далеч“. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин.  Празничният водосвет на площад „Ал. Невски“ бе отслужен от Негово светейшество Патриарх Неофит.

Той отбеляза, че в хилядолетната история на нашия народ и на държавата ни българското войнство категорично се е доказало като надежден стълб на българската държавност. "Нашата православна църква винаги е давала благослов на българското войнство и всички онези, които са избрали своето призвание в жертвеното служение на своя народ и на родината си, отбеляза Негово Светейшество. Сред официалните лица бяха и председателя на парламента Цецка Цачева, военният министър Николай Ненчев и депутати.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият в църковната йерархия на БПЦ в епархията, след прочитане на молитвата "За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.