Дания, Швеция и Германия преговарят в Брюксел за Шенген

Бистрят свободата на движение в рамките на зоната

Министри от Дания, Швеция и Германия преговарят с Еврокомисията в Брюксел за координирани действия и запазване на свободното движение в Шенген след като страните въведоха временен граничен контрол помежду си. Дания беше последната от общо шест страни от шенгенското пространство, които започнаха да проверяват пътуващите заради наплива от бежанци. След срещата се очаква изявление за медиите.


Срещата бе свикана от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, след като Швеция въведе проверка на документите за самоличност за всички пътуващи с влак и автомобил от Дания, а Дания на свой ред затегна контрола по границата си с Германия. Тези мерки се възприемат като потенциално предизвикателство към свободата на движение в рамките на шенгенската зона за пътуване.


В опит да ограничи масовото навлизане на мигранти, още в средата на септември Германия вече върна граничния контрол най-вече по границата с Австрия. Междувременно Словения обяви, че вече ще връща обратно в Хърватия всички мигранти, за чиято самоличност няма достатъчно данни.