ГЕРБ и Реформаторите подписват новото споразумение до края на януари

Политика

06-01-2016, 05:55

Снимка:

vek21press.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

РБ искат дискусия в образованието и оценка на 3 месеца на реформата в съдебната система

Анексите към новото коалиционно споразумение са написани от Реформаторския блок, проектът е даден на ГЕРБ преди празниците и трябва да бъде подписан до края на януари. Това съобщи секретарят на парламентарната група на „реформаторите“ Димитър Делчев, цитиран от в. "Труд". Това ще стане между 20 и 25 януари, уточнява пред "24 часа" съпредседателят на ПГ Найден Зеленогорски.  Другата седмица бележките на ГЕРБ ще бъдат обсъдени от депутатите на РБ. Според Делчев споразумението трябва да бъде подписано от лидерите на партиите. Проектът съдържа промяна на приоритетите на управленската програма. 

РБ предлага оценка на реформата в съдебната система и борбата с корупцията на всеки 3 месеца. По всички останали реформи - здравна, пенсионна, образователна и енергийна, ревизиите търпели и по-дълъг срок от 6 месеца. Иначе до края на януари ще се направи цялостен преглед на постигнатото през първата година на управлението.
Изменение в Закона за съдебната власт и нов Наказателен кодекс са записали реформаторите в анекса. От блока настояват в областта на образованието да се проведе широка дискусия, а след това и да се приемат нови държавни стандарти в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование. В сектор “Здравеопазване” РБ са заложили електронни досиета и електронна идентификация на пациентите и др. Оптимизирането на разходите в енергетиката, публикуване на договорите за изкупуване на електроенергия от НЕК и въвеждане на електронни административни услуги са също искания на РБ.

Съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов, чийто подпис седи под управленската програма на правителството, обаче смята, че няма нужда от смяна на приоритети на „всеки 5 минути“. Реформаторите не са съгласували идеите си с „патриотите“.