Женската “А” група за президент се води от Фандъкова

Най-доброто от печата

05-01-2016, 06:11

Снимка:

dama.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Борисов се картотекира в мъжката “А” група, ако реформаторите изоставят ГЕРБ във властта

Има само един вариант Бойко Борисов да се кандидатира за президент тази есен - ако реформаторите излязат от управлението. Това се подразбра от интервюто на министър-председателя пред Би Ти Ви. На вечния въпрос дали ще играе за президент, Борисов даде познатия отговор, че е обещал 4-годишен мандат на управление, но остави “заплахата” : “Ако другите партии се дръпнат и ни оставят сами, тогава вече ще водим друг разговор.”

Борисов отвори сезона на залаганията за свои и чужди, като на 1 януари пред “Труд” каза, че ГЕРБ има 5 имена за кандидат-президенти, а вчера сутринта те се увеличиха на 10, като включи и тези за вицепрезидент. Борисов каза още, че очаква отговор от Росен Плевнелиев дали ще поиска втори мандат. Нарече го “прекрасен президент” и декларира, че е “истински щастлив, че и като министър, и като президент съдбата ме събра да работя с него”.
Росен Плевнелиев. Хора от ГЕРБ очакват Плевнелиев да обяви своите намерения най-рано напролет. Сигналите, които идват от негови приятели и съидейници, са, че няма да иска втори мандат, а се оглежда за кариера извън България. Човешката трагедия, която преживя семейството със загубата на най-големия от синовете му, е едно от обясненията. Другото е, че той е харесван в Европа и САЩ и е възможно да получи покана за важен пост в международна финансова институция. Неофициални източници споменават, че Плевнелиев е бил сондиран дори за шеф на ООН от свои колеги в Източна Европа.

Затова ГЕРБ може да посочи жена за кандидат-президент. На първо място по степен на вероятност е столичният кмет Йорданка Фандъкова, следвана от шефа на парламента Цецка Цачева.

По-малки са процентите за поста да се състезава Румяна Бъчварова, която доста често изнервя партийните фактори в ГЕРБ, а съвсем невъзможно е младата Лиляна Павлова да бъде кандидатирана - освен ако не бъде променена възрастта от 40 г. за кандидата. 

Постът на държавен глава е малък за възможностите и желанията на Кристалина Георгиева, която най-вероятно ще търси развитие в Еврокомисията, затова и в ГЕРБ не я споменават като фаворит сред кандидатите.

В мъжката “А" група за президент смело може да бъде поставен и Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър е оправдан по всички дела, които му се стовариха, след като преди 5 г. името му се завъртя като вариант за държавен глава. Настоящият парламентарен шеф на ГЕРБ няма нужда от политическа реабилитация, но пък с премиер Борисов биха били тандем, който се допълва. 

Вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-шефът на ГЕРБ Димитър Николов са също приемливи фигури за наследници на бизнесмена и бивш строителен министър Плевнелиев. Общото между двамата е, че са бивш и настоящ кмет. Не са от най-близкото обкръжение на Борисов, но също като Фандъкова привличат фенове с различни партийни пристрастия. Дончев не е имал време след Нова година да се изкаже по кандидатпрезидентски теми. Митко Николов най-вероятно ще повтори това, което от месеци се чува - че бургаският кмет отказва да стане съсед на Борисов на “Дондуков".
Оттук нататък започват сметките. В ГЕРБ смятат, че Борисов може и да увеличи бройката, за да се завъртят още имена на уважавани хора, но в крайна сметка изборът ще е Фандъкова или Борисов, ако ситуацията действително се промени.