Бъчварова извади агентите на светло

Политика

04-01-2016, 17:11

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавна сигурност показва архивите си

За първи път информацията за принадлежност на лицата към бившата ДС се публикува във формат, позволяващ компютърна обработка

Министерският съвет публикува на страницата opendata.government.bg набор от данни в отворен, машинно-четим формат с информация за лицата, проверени за принадлежност към службите на бившата ДС по силата на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Инициативата за публикуването на данните е на заместник министър-председателя по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, отбелязват от правителствената информационна служба.

За първи път информацията за принадлежност на лицата към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия се публикува в обобщен вид за всички лица и във формат, позволяващ компютърна обработка. Това ще улесни значително обработката на данните и извършването на различни видове справки и анализи. Изследователите, журналистите, представителите на гражданското общество и всички заинтересовани страни вече ще разполагат с инструмент, който дава възможност за бърз и точен анализ по различни показатели – региони, институции, период, както и за засичане на данните с данни от други регистри като Търговски регистър, Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България, регистъра на обществените поръчки и други, които също съдържат данни в отворен формат.

Масивът съдържа 134 003 записа с всички проверени лица с информация за датата на проверката, констатациите на Комисията и документите, на които се основава решението. Инициативата за отваряне на данните от Комисията за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е поредната стъпка от усилията на българското правителство за постигане на открито и прозрачно управление чрез публикуване на публична информация в отворен формат.