Цената на тока няма да се променя до лятото

Портфейл

04-01-2016, 13:01

Снимка:

Нова тв

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Конкуренцията в енергетиката гарантира стабилност

Предстои процес по либерализацията на електроенергийния пазар, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

"Токът у нас няма да поскъпне поне до лятото. Цената на еленергията е такава, каквато я определи националният регулатор КЕВР. Тя ще остане такава до следващото ценово решение през лятото. Дотогава няма да има никаква промяна в цената на тока. Това, което ни предстои през 2016 г. е процесът по либерализацията на електроенергийния пазар. Това ще бъде една качествено нова ситуация за абсолютно всички. Българите не трябва да се притесняват от тази либерализация на пазара. На първо място ние като потребители ще имаме възможност да избираме своя доставчик на еленергия. Ако живеете на територията на E.ON, там ще имя няколко доставчика. От своя страна доставчиците ще могат да се конкурират помежду си за отделни тарифни профили, за цената на ел. енергията, за офертите на всеки един потребител", обясни в студиото на "Здравей, България" енергийният министър Теменужка Петкова.

На 11 декември в тестови режим започна работа Българската независима енергийна борса. В средата на януари тя ще започне да работи в реално време. Цената, която бе достигната на тестовия режим на борсата, беше 74,32 лв. За сравнение цената на борсата на еленергията в Румъния е 73 лв. за мегаватчас. В Чехия цената е 80 лв., в Унгария – 62 лв.

Относно газовия скандал навръх Нова година, енергийният министър Теменужка Петкова разказа: "Събитията се развиха много бързо на 30 декември. Напълно наясно съм как вървяха нещата. Българската държава се намеси и изпълни своята функция да не остави близо 200 000 потребители без топло. Нямаше да има доставки на газ за абонатите на "Овергаз".

"Една от основните задачи на правителството е да създава конкуренция и да развива пазара, както електроенергийния, така и пазара на природния газ. Не е работа на министъра на енергетиката да се намесва в търговските взаимоотношения на частните компании. "Овергаз" ползва близо 10% от доставките на газ за България. Другият доставчик е "Булгаргаз", коментира още енергийният министър.