В Дания арестуваха руски кораб, екипажът - пиян до козирката

Свят

04-01-2016, 11:19

Снимка:

maritime-connector.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опасни маневри и отклоняване от курса алармирали служителите за нередност

Капитанът, първият помощник и старшият механик на руския товарен кораб "Иван Бобров" са задържани за две седмици, докато преминавал датския пролив Йоресун, предаде ТАСС.

Товарният кораб пътувал от британското пристанище Ипсиуч за Рига в сутринта на 1 януари.

Причина за спирането на кораба станали отклоняване от курса на плавателния съд и опасни маневри. Служители на датската морска спасителна служба заподозрели, че руският екипаж е пиян и затова се свързали със съда по радиото.

Пристигналите органи на реда установили, че целият екипаж от девет души били пияни. Капитанът, първият помощник и старшият механик са арестувани, а корабът е останал на котва в пристанището Елсинор по настояване на датските власти.

По данни, цитирани от местни медии, детайлните кръвни проби ще бъдат готови през следващата седмица. Моряците са застрашени от затвор, а собствениците на кораба - от голяма глоба.

Експерти напомнят, че през последните две години са регистрирани десетина случая, при които капитани на кораби са задържани заради пиянство в датски води. Сред тях е имало холандци, поляци, руснаци и украинци.