40 млрд. лева държим в банките

Портфейл

04-01-2016, 11:04

Снимка:

© Pixabay

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Само 20% от българите с депозити държат по над 5000 лева

40 млрд. лева има в банките, но само 20% от българите с депозити държат по над 5000 лева. Това посочи за bTV кредитният експерт Тихомир Тошев.

"Тези 40 млрд. са резултат от тежките години след кризата, българинът се настрои спестовно. 80% от българите имат депозити под 5000 лева. Под 1000 лева са 70%", каза той. По думите му обаче е голям броят и на тези, които нямат никакви спестявания и затова по празниците теглят по 200-300 лева стоков или бърз кредит. Тошев посочи, че става дума за около 16% от хората у нас.

Икономистът Мика Зайкова отбеляза, че на този фон 21% от нашите сънародници са енергийно бедни заради ниските доходи, небалансираните цени на тока (по думите й, реално електроенергията струва 35% от това, което плащаме, а останалото е "надстройка") и ниска енергийна ефективност.

Тя изрази мнение, че либерализацията на енергийния пазар няма да бъде истинска: "Ако ние направим истински пазар, не бива да се боим от либерализацията. Либерализацията е конкуренция, тя непременно ще повиши цените. Ние обаче не правим истински пазар – има едни такси, които нямат нищо общо с пазара".

"Българинът е много чувствителен заради ниските доходи. Продължаваме да сме с най-ниските доходи в ЕС", отбеляза и Тихомир Тошев.

"Причината да получаваме ниски доходи не са само лошите работодатели. Ниското образование, ниската производителност – всичко, което има по-добро образование, гледа навън", подчерта Мика Зайкова.