Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран

Свят

04-01-2016, 06:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Демонстранти щурмуваха посолството в Техеран в знак на протест срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр обяви, че страната преустановява дипломатическите си отношения с Иран, след като демонстранти щурмуваха посолството й в Техеран. Те протестираха срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр. Ал-Джубейр каза също, че всички ирански дипломати трябва да напуснат Саудитска Арабия в рамките на 48 часа.
Саудитска Арабия екзекутира видния шиитски духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, който бе осъден на смърт, заедно с други 46 човека, обвинени в терористични прояви. Шейх Ал Нимр беше поддръжник на масовите антиправителствени протести, които избухнаха в източната провинция на страната през 2011 г., където шиитското малцинство от дълго време се оплаква, че е маргинализирано.
Управляваният от шиити Иран заяви, че Саудитска Арабия ще плати "висока цена" за екзекуцията. А говорителят на външното министерство на Иран заяви, че Риад "подкрепя терористи, докато екзекутира и потиска критиците вътре в страната".
"Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на Нимр Бакер ал Нимр", заяви пък иранският върховен водач аятоллах Али Хаменей.
По-рано днес гневни иранци нападнаха посолството на Саудитска Арабия в Техеран в знак на протест срещу екзекуцията на Ал Нимр. Част от сградата беше подпалена с коктейли “Молотов”.