Бизнесът очаква тежка година

Най-доброто от печата

04-01-2016, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Икономическата и политическа среда в международен и национален план е несигурна, токът скъп, а цените на суровините на световните пазари-ниски

Българският бизнес очаква тежка 2016 г. Основните препятствия пред развитието на индустрията ще са несигурната икономическа и политическа среда в международен и национален план, скъпата електроенергия и ниските цени на суровините на световните пазари. От преодоляването на тези проблеми зависи дали производството ще се увеличава, ще има ли нови работни места и ръст на доходите. Това прогнозираха работодатели пред „Труд“. Според тях поевтиняването на петрола и металите ще доведе до намаляване на българския износ, който в последните години е основен двигател на родната икономика.
Конкуренция от Китай и скъп ток
„Тенденциите в металургията не са положителни заради конкуренцията на Китай. През миналата година страната изнесе над 100 млн. тона продукция, което е абсолютен прецендент. В същото време намалява търсенето на цветни метали, което също води до спад на цените“, коментира Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия. „В България ударът е двоен, тъй като на този тежък фон електроенергията поскъпна. В момента индустрията плаща една от най-високите цени в Европа. Металургията е енергоемък отрасъл и това я прави изключително неконкурентна“, добави Петров.
Според него, ако държавата не вземе мерки за подкрепа на индустрията, през 2016 г. вместо положително развитие ще има спад. „Негативните последствия вече започнаха. Последното тримесечие на 2015 г. беше значително по-слабо. Ако спадът се превърне в тенденция, единственият изход е свиване на производства и съкращаване на хора, за да се намалят разходите. Не искам да съм черен пророк, но трябва да сме реалисти, за да вземем адекватни мерки“, каза Петров.
Стабилност в ЕС - ръст в България
„През 2016 г. най-големите проблеми биха могли да дойдат от политическата дестабилизация по света, която вече е факт. Когато има заплаха от война, това рефлектира върху пазари, политики, цени на суровини, потребление, начин на живот. Всичко започва да буксува, хората са несигурни, фирмите - още повече, всички инвестиции изведнъж се обезсмислят“, коментира Васил Александров, изп. директор на торовия завод „Агрополихим“.
Според него от ключово значение за развитието на българската икономика през новата година ще е запазването на стабилността в големите европейски страни. „В противен случай изобщо няма да можем да говорим за ръст на икономиката и заетостта у нас. За съжаление засега нещата вървят в обратната посока. Нямам усещане, че се вземат решения, които биха дали тласък на икономиката на ЕС, а оттам и на българския бизнес“, коментира Александров. Като единствена положителна тенденция той посочи поевтиняването на природния газ.
В строителството също очакват тежка година, която ще е по-трудна от 2015 г. „Причината е, че реално работата по европейските програми надали ще стартира преди септември-октомври“, прогнозира Иван Бойков, председател на Българската строителна камара. В последно време годишната продукция в бранша е между 6-7 млрд. евро, от които около 85% идват от Брюксел.
Зависимост от еврофондовете
„Законът за обществени поръчки още не е готов, а новите проекти ще се изпълняват по него. Трябва да се проведат търгове, а след това ще има обжалване. Това означава, че през тази година ще има много по-малки обеми работа, което ще затрудни фирмите“, смята Бойков. Той се надява, че с новият дълг, който ще вземе държавата, правителството ще започне предварително изпълнение на новите програми с бюджетни средства. Сериозен проблем за бранша е и отливът на частни инвестиции, които финансират по-малко от 10% от строителните обекти. „За съжаление през 2016 г. не се виждат големи частни проекти. Някои големи чужди търговци като „Баумакс“ и „Практикер“ напуснаха България. Засега други чужди големи инвестиции не се задават. Стимулирането им е въпрос на политическа и икономическа обстановка“, добави Бойков. Според него при жилищното строителство също няма да има съживяване. Спад ще има и при обществените сгради и моловете.
„Друг проблем е несигурната икономическа среда, която много често се променя. Трудно е един предприемач да си направи сметка за 5-6 години напред, а сериозен бизнес не се прави от днес за утре. Най-важното е да има предвидимост и стабилна политическа среда, каквато у нас не се вижда въпреки многото приказки. Освен това ни чакат избори, които обикновено затрудняват икономиката в България“, каза Бойков.