Стефан Орманджиев: Сеп Блатер също не бе на финал на едно световно първенство

Това не означава,че не си върши работата във ФИФА

Стефан Орманджиев познава изключително добре родния футбол. Дълги години бе международен съдия, бил е председател на Съдийската комисия, вицепрезидент на БФС и член на Изпълкома, президент на ЦСКА. Сега отново следи отблизо процесите в най-популярната игра, тъй като работи като делегат и съдийски наблюдател. Няма по-подходящ човек от него, който да коментира проблемите във футбола ни и точно затова екип на предаването "Код Спорт" по TV+ го потърси за коментар по актуални въпроси.
 
- Г-н Орманджиев, защо проблемите в родния футбол се задълбочават?
 
- Мисля, че това е отражение на световния футбол. Проблеми има в много други държави, не само в България. Те са най-вече финансови. Оттук започвам да градя своята теория за кризата в българския футбол. Именно финансирането на клубовете падна доста ниско, липсата на средства веднага се отрази върху продукта на футболните терени. Виждаме, че тези отбори, които все още имат финансови възможности се представят добре, имат добри футболисти и играят добър футбол. Обаче, за да направим сериозен професионален футбол - "А" и "Б" група в България, това означава, че всички отбори трябва да са добре платени, да имат добра база, която също струва пари, за да могат да градят футболен продукт.
 
- Обаче стана скандал между два отбора, които нямат финансови проблеми - Левски и Литекс. Трябваше ли Стойчо Стоилов да вади отбора?
 
- Веднага ще опонирам, не бих казал, че нямат проблеми с парите. Ако са закрепили положението в момента, то това не означава, че са си решили финансовите въпроси. Литекс не се спонсорира от своя досегашен благодетел Гриша Ганчев, тъй като той отиде в ЦСКА. Ако се спонсорира, то може би това му е дошло в повече. Не бих казал, че Литекс е с тези финансови възможности, които имаше преди години. Едва ли обаче това е причината да се случи скандалът. Обикновено поводът за скандалите тръгва от съдийството, но много често съдийството се използва, за да се прокара някаква политика, която да цели съвсем други неща. Спомням си времето, когато чрез изваждане на Берое в мача в Стара Загора срещу Левски (Кюстендил) се оказа впоследствие, че това е било подготовка за извънреден Конгрес и най-малкото аз да бъде аз отстранен тогава като председател на Съдийската комисия. Атаките бяха срещу мен и изпълнителния директор Иван Вуцов. Трябва да се замисляме какво стои зад всички тези скандали и дали съдийството не е само поводът за обявяването на война.
 
- Какви грешки допусна съдията Георги Йорданов на срещата Левски - Литекс?
 
- Ще си позволя да коментирам, тъй като нещата вече са минали, той е оценен, въпреки че нямам право от УЕФА да правя коментар на съдийските решения. Ако беше нормален мач, на който аз съм делегат в Европа, свирен по този начин, първо поведението на футболистите нямаше да бъде такова, никой нямаше да напуска терена, независимо какво свири съдията. Съдията допусна малка грешка - не можа да покаже еднакъв критерий към картоните. Другата му грешка е, че не осъзна, че двата отбора тръгнаха да играят не футбол, а антифутбол по отношение на поведението си. Той трябваше да не ги оставя, да търси футбола в мача и да оставя свободна игра, трябваше да отсъжда всяко съмнително физическо съприкосновение, което може да доведе до някакъв ефект след това. Искаше да пуска авантаж, видяхме, че при последния му авантаж, когато топката остана в ръцете на вратаря, се получи точно обратния ефект, а трябваше да отсъди един непряк свободен удар, за да предпази последствията. Дали той или някой друг съдия, може би щеше да постъпи по същия начин. Съдиите допускат някакви грешки, но когато един отбор търси да превърне тези съдийски грешки в нещо в своя полза и да експлодира в скандал, тогава дори съдията не може да спре това нещо.
 
- Правилни ли бяха решенията на Дисциплинарната и Апелативната комисия по казуса "Литекс"?
 
- Само ще кажа какво каза министърът на Младежта и спорта Красен Кралев - "Законите са, за да се спазват". Аз отдавна мечтая в България законите да се спазват и то не само във футбола. Аз съм цесекар, работил съм в ЦСКА, израстнал съм в ЦСКА, баща ми е дал живота си за ЦСКА. ЦСКА беше ликвидиран не толкова от хората, които извършиха съществената ликвидация с изготвянето на тази финансова пирамида. Главните виновници са тези, които контролираха процеса и можеха да го спрат със законите. Ако упреквам футболния съюз в нещо, то това е, че той не спря и не отне лиценза на ЦСКА много по-рано. Защото ако беше отнет лицензът, сега ЦСКА щеше да е в "А" група и може би щеше да има да връща само около 10 млн. лв.
 
- Как Ви изглежда елитните ни група с девет клуба - без ЦСКА, без Локомотив (София), без Литекс?
 
- Който и отбор да отсъства, футболът ще остане. Естествено искаме да имаме традицията на българския футбол. Голяма е загубата на българския футбол, ако ги няма големите отбори с многото фенове - ЦСКА, Левски, след това нека да бъдат тези отбори, които проповядват футбол от години насам като Черно море, Берое, Славия, Локомотив (София), нека да има и нови клубове, които са създадени в новото време с хубави бази, с вкарване на пари, защото и в Русия има един Зенит, който го е нямало преди, но сега е водещ отбор в Шампионска лига. Така че е хубаво да има отбори като Лудогорец и Литекс, но нека всички тези отбори спазват правилата. Тогава нещата ще станат наистина добре за българския футбол, защото ако отборите играят с мисълта, че без тях не може, това е крахът на футбола.
 
- От Левски искат извънреден Конгрес и оставка на Борислав Михайлов и Изпълкома. Как Ви звучи това?
 
- Странно, тъй като не виждам кои интереси на Левски са засегнати. Може би имат подкрепата на други клубове, но къде се явява недоволството за Левски? Затова, че не е свирена една дузпа, един фаул, затова че са извадени Литекс и ЦСКА? Аз ги поздравявам за това, че искат ЦСКА и Литекс да са в "А" група, защото всички ние го искаме, но аз не мога да разбера какво целят. Доколкото разбрах, те целят нещо, което единствено приемам, защото това е била и моя философия. Когато бях вицепрезидент на футболния съюз, в същото време бях и президент на ЦСКА и знам, че това не беше коректно - да бъда член на Изпълкома, когато съм президент на клуб. Българският футбол трябва наистина да е освободен от ангажимента си да притежава в ръководството си хора, които са пряко ангажирани или са собственици на клубове, защото просто казвам, че това е конфликт на интереси.
 
- Ще се отрази ли скандалът в УЕФА и изваждането на Мишел Платини от футбола за осем години на Борислав Михайлов?
 
- От дълго време съм близко до него, работим заедно вече години наред. Твърдо ще заявя, че Боби Михайлов сам постигна своето присъствие в Изпълкома на УЕФА. Казвам го категорично, ясно и точно, защото много хора спекулират, че ако не е Платини, Борислав Михайлов няма да е там.
 
- Да, обаче се създава едно впечатление, че като че ли не го интересува много българския футбол. Не ходи на мачове от вътрешния шампионат, дори понякога не присъства на срещи на националния отбор. Това обяснимо ли е?
 
- Аз си спомням, че Сеп Блатер не беше на финала на едно световно първенство. Това не го прави човек, който не си движи нещата във ФИФА. В България имаше период, в който и аз не ходех на мачове, когато бях председател на Съдийската комисия. Българският манталитет не позволява на Борислав Михайлов да обира негативизма за дузпите  и засадите. Той не е човекът, който трябва да носи тази отговорност. Ако отиде на стадиона, ще му задават тези въпроси, а това го сваля много ниско.