Патриарх Кирил пристига в България

Поводът е канонизирането на Св. Серафим, чиито мощи са в Руската черква

Руският патриарх Кирил ще посети България за канонизирането на архиепископ Серафим Соболев,  съобщава БНР. Очаква се това да стане през Февруари 2016 година, когато ще се проведе заседанието на руския свети Синод, да бъде взето решението за обявяването за светия и въздигнат за светец на архиепископ Серафим Соболев, които дълги години духовно обгрижва енорията на задграничната руска църква в София в храма „Св.Николай“. Това обяви ръководителят на външния отдел на Руската Православна Църква митрополит Иларион, които е смятан за своеобразен външен министър на Московската патриаршия и активен нейн висш духовник.

Според него Главата на Българската Правослвана Църква патриарх Неофит вече е изпратил писмо с покана, в което се отбелязва, че актът на канонизиране и обявяване за светец на архиепископ Серафим Соболев се очаква от цялата ни Църква и вярващите, защото той се е превърнал в обект на всенародна почит.  

Патриарх Кирил ще пристигне в София, за да вземе участие в тържествата за новоканонизирания светец. Друг акцент от задграничната програма на руския патриарх Кирил е участието му в тържественото отбелязване на 1000 годишнината от руското монашеско присъствие в Света гора.

За тази цел Московският и на цяла Русия патриарх Кирил ще посети и Гърция. Тържества за тази годишнина са предвиждат и в Русия. На Балканите, Главата на Руската патриаршия ще бъде и за участие във Всеправославния събор в Цариград, за който вече се чуват резервирани гласове в руския висш църковен клир, че едва ли този дългоочакван събор на православния свят ще донесе необходимото за разрешаването на споровете и проблемите, които са натрупани с времето и годините. 

Сред любопитните акценти от програмата на посещения на руския патриарх Кирил през 2016 година е визитата му в Куба, където ще бъде приет от Фидел Кастро. Бившия кубински лидер бе първия чуждестранен тогава държавен глава, които прие новоизбрания руски патриарх Кирил, след интронизирането му на 1 февруари 2009 година.