Раздават храна на бедните по нова европрограма от Йордановден

Региони

31-12-2015, 11:46

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Над 247 хиляди българи имат право да получат хранителните пакети

От 6-ти януари започва раздаването на първите хранителни пакети по новата европейска програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица. Пакетите ще включват пет продукта - брашно, спагети, конфитюр, компот и леща, като на всеки човек ще се падат по 13 и половина килограма храна, разказа за Дарик заместник-генералният директор на Българския червен кръст Василка Каменова.

Пакетите ще бъдат раздавани чрез 315 структури на организацията в цялата страна, като на 6-ти януари ще бъдат отворени 42 пункта, а останалите ще заработят поетапно. Над 247 хиляди българи имат право да получат хранителните пакети, очаква се раздаването на още 16 вида храни.

Хората трябва да се явят с личната си карта в раздавателния пункт, където има списъци, предоставени от регионалните дирекции на "Социално подпомагане" и срещу документа за самоличност те могат да получат продуктите.

Предвиден е по-облекчен режим за раздаване на продукти на хора, които нямат възможност по здравословни причини да се явят в пункта. Те могат да дадат пълномощно, което не е необходимо да е нотариално заверено на свой близък и съответно с личната карта на правоимащия, личната карта на упълномощения и самото пълномощно да се получи храната, каза Каменова.

Предвидено е раздаването на храните да приключи в края на януари. От Червения кръст имат готовност, ако не успеят хората да ги получат и някъде срокът трябва да се удължи, това да се направи.