Горанов: Данък "Уикенд" е данък "Всеки ден"

Общество

30-12-2015, 10:11

Снимка:

Bulgariautre/Google карти

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Налагат ДДС за ползване на служебна кола през уикенда

Изкуственият скандал с данък “уикенд”

Трудно ще е Москов да убеди правителството за налога "Вредни храни", смята финасист №1

Данък „Уикенд“ е данък „Всеки ден“ и той е насочен към собствениците на фирми, които във времето са организирали така бизнеса си, че на практика целият им личен живот да минава през фирмата. Това заяви в студиото на нова телефиция финансовият министър Владислав Горанов. „Ако направите една справка за закупените нови автомобили ще установите, че на физически лица нови автомобили, че на физически лица евентуално са 2 до 5 процента. Всичко друго е купено за фирмени цели“, каза Горанов. И заяви, че така се ощетява бюджета по ДДС:„Това е некоректно спрямо обикновените граждани, които нямат възможност да се регистрират по ДДС и да ползват механизмите за приспадане, и на практика е кражба от тях“.

Финансист №1 коментира, че данъчните няма да се занимават с проверки на това, дали служители ползват фирмени мобилни телефони или таблети за лични разговори или за влизане в социалните мрежи: „Целта на закона, първо, е да хванем големите неща, и той разчита, законът, не само на контролна дейност и на произвол, така, както се притесняват някои от икономическите субекти, а разчита на доброволността и на декларирането, защото всъщност ние няма да тръгнем да правим разследване дали вие сте си го носили вкъщи този таблет“. „Естествено, когато се влезе на проверка, данъчният няма начин да установи дали вие сте извършвали злоупотреба с такива пренебрежими по стойност активи, но ако влезем в нещо, което вие сте декларирали, че е ваш офис, на фирмата и установим, че вътре има спалня, кухня и очевидно вътре се живее – нещо, което ако се разходите из полите на Витоша ще видите, че е често явление, тогава от държавата са откраднати десетки, стотици милиони Данък добавена стойност“, даде пример Горанов.

За разлика от данък „Уикенд“ обаче, финансовият министър даде да се разбере, че по отношение на налога „Вредни храни“ правителството все още води дебат за прилагането му. „Дали ще се стигне до законодателна инициатива на правителството, ще разберем скоро, вероятно. Оттам нататък, дали ще се приеме такъв законопроект, аз смятам, че няма да се стигне до такова законодателно решение“, отбеляза Горанов. „В този смисъл вероятно ще е трудно на министър Москов да убеди кабинета, или ако успеем да се обединим около такова решение, доверявайки се на Петър, че това е правилно, едва ли ще мине през парламента, защото има и много аргументи, които са против това“, заяви министърът на финансите. И заключи:“Аз по-скоро смятам, че едно подобно решение няма да постигне целта си“.