Георги Дерменджиев: Мисля, че Лудогорец ще стане шампион

Отказах оферти на няколко отбора

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев даде дълго интервю за Дарик радио, в което направи обобщение на изминалата година. Той направи Лудогорец шампион, но впоследствие напусна клуба, за да се върне отново начело в края на годината.

„Такава е треньорската професия. Много по-рано бях казал, че пролетта ще е много трудна, но в крайна сметка станахме шампиони. Лошото е, че се загуби инерцията. Исках този отбор да участва в групи на Шампионска лига или Лига Европа. Защо се стигна до раздяла? Това са клубни неща. Имаше сериозен натиск отвън и това повлия. Случило се е, важното е оттук-нататък как ще бъде. Откровено казано не съм очаквал толкова бързо собствениците на клуба да се върнат на моето име за треньор. Аз изчаквах развитие на кариерата си. Имаше оферти и то доста сериозни. Отказах на няколко отбора. Трябваше да изчакам друга сериозна оферта и междувременно се появи Лудогорец. Бях в напреднала фаза с отбор, но предпочетох да остана в България“, каза Дерменджиев.

„Мисля, че Лудогорец ще бъде първи тази година. Ще направим всичко възможно да участваме в Шампионска лига. Не съм гледал всички мачове на Лудогорец, когато не бях треньор, но виждах затруднението в отбора какво е. Имах притеснение, че ще се създадат проблеми, щом се избягва стила на игра“, допълни още специалистът.

„Изключително важно е Лудогорец да влезе в групи това лято. Казвам го с най-голямата отговорност и върху себе си и върху отбора. Оптимист съм. Трябва да се гледат малките отбори, които имат тези успехи. Един отбор като БАТЕ Борисов трябва много добре и внимателно да се анализира. За Лудогорец ще е изключително важно да бъде в груповата фаза“, допълни още треньорът на шампионите.

„За мен радващото в момента е, че се възвърна самочувствието и стила на отбора. Играта се подобри, но има още какво да се прави. Трудна пролет ще бъде, но ще успеем. Няма ги много хора, има много нови. Ще направим всичко възможно отборът да заиграе както са свикнали всички. Футболистите трябва да разберат къде се намират. Искам да си запазим отбора. Ако можем да вземем един човек и лятото още един. Трябва да работим както психологически, така и тактически с футболистите. В първенствата, в които са играли отговорностите са били едни, тук са други. За чужденците са нужни 7-10 месеца, за да се адаптират“, допълни Дерменджиев.

„Ако сравняваме последните сезони и конкуренцията трябва да кажем, че първите сезони отборите на Левски и ЦСКА бяха доста силни. Сега има едно изравняване на 5-6 отбора, което също е много сериозна конкуренция. Искам всичко да се реши на терена. Както форматът с 10 отбора е чудесен за българския футбол, така искам и всичко да се решава на терена. Освен Левски мисля, че Берое и Литекс са достатъчно сериозна конкуренция. Мачът с Левски е важен, но мисля, че през пролетта всеки мач е изключително важен“, каза още треньорът.

Той коментира и правилото за млад играч до 21 години, който задължително да започва като титуляр. „Раздвоен съм относно правилото за млад играч, който да се вкарва задължително. За българският футбол е добре, защото се вкарва млад играч и той се развива, но някои отбори не са готови за това нещо и се вкарва на сила. От тази страна може и да е плюс и да е минус. Когато става дума за международни турнири мисля, че няма готов футболист, който да заиграе в турнирите и отборът да се класира напред. Това го видяхме и през лятото.

Конкретно при нас в школата имаме добри футболисти. Керчев е футболистът, който е избран предварително, но не мисля, че за отбор като нашия е удачен изборът на позиция. Той има данните и перспективата. Разговарял съм с него по тази тема. Той е силен характер. Когато има възможност и мачът го позволява му даваме повече време за игра, но когато няма такава възможност излиза по-рано. Това е честно и коректно. Той го знае“, заяви по темата треньорът.

Георги Дерменджиев изрази увереност, че продадения това лято на Шалке 04 Жуниор Кайсара до една година може да попадне в полезрението на националния тим на Бразилия.