С тройки по интереси България опитва да е регионален лидер

Най-доброто от печата

29-12-2015, 08:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На всеки 9 дни висока визита в София

Като лидер и задължителен участник при вземането на решения в региона опитва да се позиционира България в последната година. Заради това българското правителство и лично премиерът Бойко Борисов особено много държат на провеждането на колективни срещи на премиерите на страните от Балканите. Форматът е в т.нар. тройки, които са групирани около общи интереси за участващите страни. Така дипломати обобщиха активната външна политика на премиера Бойко Борисов през 2015 г.

С 41 гости на високо ниво в София, които са посетили премиера Бойко Борисов, завършва 2015 г. Това прави по един висок гост на по-малко от 9 дни. Единственият празен месец е август, отчитат от правителството. Признание за България е фактът, че опозиционният лидер в Македония Зоран Заев потърси Борисов ато арбитър за провеждането на предсрочни избори в съседната държава.

Единият формат, на който залага активно българският премиер, е т.нар. Крайовска тройка, в която влизат България, Румъния и Сърбия. Тя бе създадена от премиерите Борисов, Александър Вучич на Сърбия и тогавашния министър-председател на Румъния Виктор Понта през пролетта. И до есента успя да се събере още веднъж в София по лична инициатива на Борисов. Целта ѝ е България и Румъния едновременно да подпомагат присъединяването на Сърбия към ЕС, но и трите държави да застъпват и общи позиции, за да са по-влиятелни на международната сцена. Така постъпиха тримата премиери в София, като се обявиха срещу европейската политика на напълно отворени граници за бежанците.

Нова тройка по интереси, но този път с Турция и Гърция започна да създава Борисов и в края на годината. Тогава при разговорите му с турския премиер Ахмет Давутоглу е обсъдена обща среща и с Алексис Ципрас от Гърция. Българският външен министър Даниел Митов вече преговаря активно за среща още в началото на януари с колегите си Мевлют Чавушоглу от Турция и Никос Кодзиас от Гърция. Фокусът тук ще са газовите маршрути, като България цели да възстанови
проекта “Набуко” за доставка на каспийски газ поне до газовия хъб “Балкан”, който ще е на наша територия.
Всъщност газовият хъб е безспорният успех в активната външна политика на Борисов, категорични са дипломатите. Премиерът обяви идеята си в края на миналата година, през февруари вече я представи разработена на еврокомисаря Марош Шефчович, а в края на годината за газовия хъб вече бе осигурено финансиране от ЕС.
Ситуацията в Близкия изток и международната сигурност са другите две големи теми при визитите в София, показа проверка на в. “24 часа”. На тях бяха посветени разговорите с двамата най-изтъкнати гости - държавния секретар на САЩ Джон Кери и британския премиер Дейвид Камерън. Благодарение на последното посещение пък България може да се окаже и скоро в Шенген, надяват се в правителството.