Милен Михов: Политиката на Местан, плакатно обвързана с външната политика на Турция, доведе до конфликта в ДПС

Животът

29-12-2015, 10:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според него появата на проислямистки проект е възможна

„Преходът доведе формирането на ДПС като политическа партия, която трябваше да капсулира една част от българското население. В този смисъл кризата, която се разрази в общественото и политическото пространство през последните две години, доведе до изолацията на ДПС в много дълбоки разриви и  разломи. Днес едва ли има политически субект в страната, който иска и може да си позволи ДПС за съюзник”, каза пред Общинско радио Велико Търново народният представител от ВМРО доц. Милен Михов. „Политиката на Местан, трайно, плакатно, демонстративно обвързана с външната политика на Турция, доведе и до вътрешнопартиен конфликт, който досега не сме виждали”, допълни депутатът.

„Не мога да коментирам каква ще бъде посоката на по-нататъшното развитие на ДПС, но във всеки случай тя няма да се реши нито от Лютви Местан, нито от Ахмед Доган, а ще се реши от други фактори, които за съжаление са извън България”, подчерта историкът.

Според него появата на проислямистки проект е възможна. „ДПС представлява на този етап  общност от различни течения –  протурски, проислямистки, течения, свързани с бившите служби на тоталитарната държава, свързани с чужди държавни интереси и  с чужди специални служби. Затова не можем да изключим формирането на нов политически фактор, поставен  на  или ортодоксално ислямистки фундаментализъм, или на откровено протурски националистически идеи, претендиращи за национално турско малцинство в България с покровител днешна Република Турция. Доколко тези проекти ще бъдат успешни, зависи преди всичко от българското общество и от отпора, който всички български патриоти, можем да дадем на тези проекти”, отбеляза доц. Милен Михов.