Касим Дал: Можем да работим с Местан, да видим стъпките му (обновена)

Политика

27-12-2015, 14:47

Снимка:

cross.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Затруднения може да постави агентурното минало на Местан

Подалият оставка от ръководството на ДПС през 2011 г. Касим Дал обяви, че не изключва възможността да работи с Лютви Местан след отстраняването му от движението. Думите на Дал са пред изданието 24rodopi.com. "Можем да работим заедно с Лютви Местан. Не изключвам тази възможност, но първо трябва да видим какви стъпки ще предприеме", заявява Дал, бивш зам.-председател на ДПС и създател на Народна партия "Свобода и достойнство".

Малко по-рано същия ден (27 декември) Касим Дал е говорил и пред турскоезичния сайт Ajans.bg, казвайки, че е предвидил днешните събития в ДПС още преди пет години, когато е напуснал партията.

“Ние продължаваме да работим, при нас няма агенти на ДС, а вратата ни е винаги отворена  за хора, които споделят нашите идеали“, споделя още Дал пред сайта. Публикацията е цитирана от партийния сайт на НПСД със заглавие: “Вратата ни е винаги отворена за съпричастните с идеите на НПСД, но не и за агенти на ДС!“

Това поставя известни затруднения пред евентуалната бъдеща работа на НПСД с Лютви Местан. През 2007 година той беше осветен като сътрудник на Трето управление (военно контраразузнаване) на Държавна сигурност 1979-1981 година, действал като агент под псевдонима "Павел".

Касим Дал е един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 година, за което излежава присъда в затворите на София, Варна, Бобов дол и Стара Загора (1986–1989). След амнистирането му през 1990 година става един от основателите на Движението за права и свободи, а от 1993 г. е негов заместник-председател.
През януари 2011 г. подава оставка от ръководството на ДПС и е изключен от парламентарната група на партията след като отправя обвинения към лидера Ахмед Доган, припомня изданието.
Вчера областният председател на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер обяви, че напуска партията.
"Разочарован съм, гневен съм от онова, което направиха с Лютви Местан. Не може така да се забиват ножове в гърба, не може да си седиш в Сарая и да режеш глави",коментира днес Юмер пред БГНЕС.