13-та „Българска Коледа“

Тази година с кампанията се осигурява нова апаратура за реанимация и интензивно лечение

Благотворителният концерт в Народния театър „Иван Вазов” „Българската Коледа” се проведе снощи за 13-та поредна година под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. В специално видео обръщение в подкрепа на децата на България Негово светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Неофит заяви, че страданието на ближните и особено на децата на България е изпитание за всички, за човечността и способността ни да съчувстваме и състрадаваме, за готовността ни да отделяме от свето, за да облекчим мъката на другия. Почти 5 на сто от децата, които постъпват в болница за лечение у нас, са в критично състояние, което налага незабавна висококвалифицирана помощ. За съжаление в детските отделения в болниците, част от апаратите са морално остарели, което ги прави ненадеждни. По тази причина „Българската Коледа“ 2015-2016 си поставя за основна цел да осигури нова апаратура за диагностика и лечение за университетски болници в страната, които имат клиники за реанимация и интензивно лечение.

За изминалите 12 години близо 3 000 болни българчета получиха възможност да се лекуват и да имат по-добър живот благодарение на дарителите на „Българската Коледа“, припомня Агенция „Фокус“. За повече от 200 лечебни заведения бе осигурена съвременна медицинска апаратура благодарение на даренията.

Участие в благотворителния концерт взеха популярни български изпълнители, сред които Миро, Графа, Поли Генова, Веселин Маринов, Орлин Горанов, Руслан Мъйнов, Жана Бергендорф, Михаела Филева, Нина Николина, както и изявени спортисти и актьори. На концерта присъстваха около 700 души. Сред гостите на концерта бе и Петър Стоянов, президент на Република България в периода 22 януари 1997 г. – 22 януари 2002 г., еврокомисарят Кристалина Георгиева. Малко по-късно еврокомисарят ни Кристалина Георгиева публикува снимка във Фейсбук с трио Сопрано, също участвали в благотворителната инициатива.