Папата: Обществото е погълнато от привидности и самолюбие

Времето на Рождество ни е дадено, за да се замислим кои сме и кое е ценното, каза още той

За скромност и милосърдие призова по време на Рождествената служба във Ватикана папа Франциск късно снощи. По думите на главата на Римокатолическата църква имаме нужда именно от скромност и милосърдие в обществото, защото то е погълнато от привидности и самолюбие. "В свят, който твърде често е суров с грешника и мек с греха, трябва да възпитаваме силно чувство за справедливост", каза папата в кратка проповед пред хилядите вярващи в базиликата "Свети Петър". Папа Франциск осъди още "културата на безразличието, което често преминава в безмилостност". "Няма място за съмнение. Нека го оставим на скептиците. Няма място за безразличие, което доминира в сърцата на онези, които не могат да обичат, защото се страхуват да не загубят нещо", заяви той. "В една култура на безразличието, която нерядко е безмилостна, нашият начин на живот трябва да прелива от благочестие, съчувствие, състрадание и милосърдие, като ежедневно отпива от кладенеца на молитвите", подчерта папа Франциск.


Папа Франциск призова всички, които са "опиянени от потребителския дух и са заслепени от външния блясък", да си спомнят за непреходните житейски ценности. "В общество, така често опиянявано от потребителския дух, от жажда за наслади, богатство и разточителност, самовлюбеност и суета, младенецът Исус ни призовава да живеем по-сдържано, с други думи – да живеем в простота, последователност. Това е необходимо, за да можем да видим и разберем кое е истински важно", каза папата. Той добави, че всеки човек трябва да позволи на тази простота на младенеца Исус да изпълни душата му и да вдъхнови живота му. По думите му, времето на Рождество ни е дадено, за да се замислим още веднъж кои сме.


Това е третото Рождество за него като глава на Римокатолическата църква, която днес има около 1.2 милиарда последователи. На Рождествената меса, отслужена от папата в храма "Св. Петър" във Ватикана снощи, се събраха над 10 хиляди души, предадоха световните агенции.


А у нас пък стотици миряни се стекоха в католическия храм "Свети Андрей Апостол" в село Калояново, за да присъстват на среднощната литургия за Бъдни вечер, съобщи bTV. Тя е централното събитие по време на католическите коледни празници. В началото й се открива яслата с фигурките на Младенеца и Светото семейство, пред които вярващите се покланят. По старинен местен обичай деца, облечени като пастири, влизат в храма под съпровода на камбанен звън. Символиката е, че именно пастирите първи са посрещнали Божия син. На Рождество Христово, след тържествената литургия сутринта, всяко семейство се събира на обяд и хората си искат взаимно прошка.