Благодатта, мирът и любовта на Богомладенеца да бъдат с всички нас

Общество

24-12-2015, 16:15

Снимка:

vesti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Благослови българския народ Негово Светейшество патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит призова да си спомним думите на Христос и да бъдем съпричастни един към друг. В словото си по повод предстоящото Рождество Христово, Негово Светейшество патриарх Неофит припомни химна, с който е посрещнат младенеца Иисус: "Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение".

"Възлюбени в Господа чеда на Светата ни Църква,


Бог се ражда в плът и цялото творение се устремява към Витлеемската пещера. В деня, когато Бог на любовта и щедростта разтваря към нас така широко своите обятия, че да изпрати в света своя единороден син, разтваряме и ние нашите сърца към всеки наш ближен и към всяка страдаща душа. В изпълнение на Божията повеля да подпомогнем, според нашите сили, да утешим безутешния, да дадем надежда на обезнадеждения и да покажем, че сме верни Христови ученици и следовници, които помнят думите му: "Доколкото сте сторили това на тия мои най-малки братя, мене сте го сторили", припомня евангелските думи патриарх Неофит.


Днес нашият свят продължава да страда, разтърсван от много и различни бедствия. Божият мир, който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и се нуждаят, както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на Църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и Неговите божествени заповеди, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта.


Навсякъде, където Бог ни е изпратил да Му служим, да прославяме името му сред човеците. За всичко това и за още много важни житейски неща сме призовани да размислим, най-вече днес, в тихата и свята нощ на Рождеството. Като имаме пред очи лежащия в яслите Иисус Христос, да отворим сърцата си и да имаме безмерната му любов към нас, и на божественото му смирение. Отечески благославяме празничната семейна трапеза на Бъдни вечер, която ни събира с нашите близки. Благодатта, мирът и любовта на родилия се Богомладенец да бъдат с всички нас! Амин! Честито Рождество Христово!", благославя патриарх Неофит българския народ.