Депесари: Местан цепи партията

Свиканият за днес Централен съвет на ДПС е нелигитимен, обяви неговият председател от Кърджали

Досегашният председател на ДПС Лютви Местан прави опит да разцепи партията. Това коментираха пред Bulgariautre високопоставени източници от Движението, във връзка с изявлението му от Кърджали. Там той обяви, че "председателят свиква Централния съвет на ДПС, никой друг". Според Местан, форумът в София от 13.30 часа днес, на който той най-вероятно ще бъде свален от ръководния пост, е нелегитимен. "Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, отбеляза още Местан, предаде 24rodopi.com. Ключови депесари обаче се позоваха на партийния устав, според който Съветът може да се свика и от една трета от членовете му. Най-вероятно ще бъде свалено доверието от Лютви Местан, казаха още приближени до Почетния председател Ахмед Доган.


Лютви Местан е в Кърджали. Той даде пресконференция в Областния съвет на ДПС. С него са някои от депутатите от така нар. "квота на Ердоган в ДПС". В последните два дни той беше в резиденцията на турския посланик в София, а рано тази сутрин се появи в Кърджали и се опита да привлече на своя страна всички членове на Областния съвет на ДПС, но по-голямата част от тях заминаха за София.

Още двама депутати пристигнаха в Кърджали. Заедно с Шабанали Ахмед и Хюсеин Хафъзов, до Местан застанаха Айдоан Али от Шумен и Венцислав Каймакамов от Пловдив. Шестият е областният лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер.


Близки на Лютви Местан кметове и народни представители, които са получили инструктаж в нощта на 23 срещу 24 декември от лидера си в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче, няма да бъдат допуснати в така нар. Сараи в столичния квартал Бояна. Там ще се проведе извънредното заседание на Централния съвет на партията, на което Лютви Местан ще бъде свален от поста председател и ще бъде изключен от партията. Това разкриха за 24rodopi.com източници от централата на ДПС. Планувано беше ЦС да заседава в НДК, но от съображения за сигурност, важното събиране на елита няма да се състои в Двореца, където беше направен опит за покушение на Доган, а в залата, в която почетният председател на ДПС произнесе словото с историческо значение на 17 декември.


В нощта на 23 срещу 24 декември Местан събра най-верните си хора в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче в столицата, за да решат как да реагират - опит да наклонят везните в ЦС на ДПС или да обявят създаването на нова партия. Местан е разчитал на най-голяма подкрепа от област Кърджали, където е народен представител, но в резиденцията тази вечер са влезли само трима души от региона.
Днес в 13:00 часа ще заседава Парламентарната група на ДПС, а половин час по-късно – Централният съвет.


Лютви Местан ще бъде отстранен поради "трайна невъзможност на председателя да изпълнява свои правомощия", твърдят близки до Движението. Това е именно е записано в член 9, ал. 7 от Устава на ДПС. С най-големи шансове за временен председател е депутатът Тунджер Кърджариев, като сред фаворитите е и евродепутатката Филиз Хюсменова. По-малко вероятно е до провеждането на 9-тата Национална конференция да бъдат избрани двама съпредседатели – Тунджер Кърджалиев за Северна България и Мустафа Карадайъ – за Южна България.