Алтернатива: Черни храни за Коледа против уроки

Гурме

24-12-2015, 08:28

Снимка:

gotvach.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Черното е новото зелено, гласи нова мода

Черното е новото зелено, казват диетолози. И в модата, и в кулинарията този цвят излъчва класа. Но освен модерни, черните храни са и полезни, защото съдържат антоцианин - антиоксидант, който намалява риска от сърдечносъдови проблеми и диабет, предпазва от някои видове рак, пише "24 часа онлайн".

Затова консумацията на такива продукти става все по-актуална. Ако сте традиционалисти и държите на трапезата ви да присъстват всички обичайни за празника гозби, просто заместете белите храни в тях с черни. Сгответе яхния от черен боб или черна леща - увират също,както обикновените.Завъртете сармите с черен ориз - печете ги, както обикновено - почти покрити с вода или армея, за да се свари оризът, а питката замесете с тъмно ръжено брашно - хем ще е в тон с целия кулинарен ансамбъл на масата, хем е по-здравословно. Вземете, разбира се, черни свещи и салфетки, за да подсилите ефекта. Макар че навява мрачни асоциации и изглежда като цвета, който малцина биха избрали за този светъл християнски празник, в черното има важна символика. Сгответе си черно меню, за да ви пази от уроки. На принципа - вземи си черна котка, за да не ти носи лош късмет, когато ти минава път навън.

Ако сте склонни да експериментирате, с манджите за 25 декември може да се развихрите истински. На Бъдни вечер всичко е постно, което ви ограничава значително. И все пак, и за тази вечер има и други интересни варианти - салата от черна ряпа, поръсена с черен сусам, празнична плодова салата с къпини и сушени черни боровинки и стафиди и т.н.
Навръх Коледа може да приготвите хапки с ръжен хляб и черен хайвер, черна паста - оцветена с мастило от сепия, каквато се продава в почти всички големи магазини, салата от черен боб или леща, сарми - този път не само с черен ориз, ами и с кайма. А традиционното жертвено животно - прасето, залейте с черен сос, който лесно може да приготвите с мастило от сепия. Продава се на пакетчета в интернет магазините и не е скъпо. От време на време се намира и в някои по-луксозни големи вериги. Сосът може да е на основата на бешамел, който да оцветите с мастилото. Добавете малко, разбърквайте и после сипвайте още постепенно, докато получите желаната чернота. Ето и друг вариант - запържете няколко ситно нарязани скилидки чесън заедно с пресни стръкчета розмарин в голяма бучка масло. После добавете течна готварска сметана - по-добре е да е животинска, и бъркайте енергично. Посолете, оцветете и залейте свинското. Заради всички останали аромати, миризмата на риба не обсебва ястието, но придава неповторим вкус.

Птиците на трапезата - пълнена пуйка, кокошка, печено пиле или патица, може да поднесете с друг вид черен сос - така, както ги сервират в най-изисканите ресторанти по света. От черен шоколад. Освен за десерти той се използва и за солени ястия. Най-познатите примери от световната кулинария са няколко традиционни испански рецепти, както и мексиканското моле - сос от шоколад и чили, който се използва в приготвянето на месни ястия. В Италия намират комбинацията на черен шоколад с дивеч за удачна. Истината е, че плътният цвят и дълбок, леко нагарчащ аромат на натуралния шоколад може да заместят червеното вино в много рецепти. За целта обаче вземете такъв с високо съдържание на какао - минимум 70%, за да не е прекалено сладък. Шоколадът ще нагарча, ще придаде уникален аромат и сочност на бялото месо. Разтопете го на водна баня и задължително прибавете малко прясно смлян черен пипер, кориандър на зърна, а за по-смелите - анасон, запечен черен сусам и ситно накълцани люти чушки.
Черният шоколад може да присъства на трапезата и самостоятелно - като десерт, или стопен и поръсен върху плодова салата.
Меласата е другият помощник в приготвянето на черни десерти. Това е тъмен гъст сироп - остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло, и е една от важните съставки на всички разновидности на английския коледен кейк. Цветът на тестото става много плътен, почти черен, което го прави поредното подходящо предложение за черна коледна трапеза. Обикновено кейкът се приготвя с над 700 г сушени плодове, които се киснат в черен чай и само около 250 г брашно. За такава доза стигат 2 големи с.л. меласа. Необходими са още 250 г масло, 4 големи яйца, 250 г кафява захар и много подправки - канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче. Пече се по-дълго, около 2-3 часа, заради богатата плънка и не се надига много. В класическата рецепта се вари в купа, завита с тънък и пропусклив плат - например марля, на слаб огън около осем часа.
Интересни предястия може да приготвите с водорасли нори. Освен за суши стават и за вкусни хапки, но пълнежът трябва да е влажен, за да станат крехки и годни за ядене. Изберете например авокадо и филаделфия. Увийте ги в малки парченца водорасло, което не мокрете предварително. За разкош добавете черен хайвер. Пригответе ги поне 30 мин преди сервиране, за да поеме водораслото влагата.
Вегетарианците може да използват соя - не бяла, а черна. Според японски учени тя има повече ползи за понижаване нивата на холестерола, отколкото обикновената. Но пак напомняме - всички тези експерименти са за напреднали кулинари и разкрепостени дегустатори. Ако ви идват в повече, доверете се на традиционния избор. И все пак на празника е важно да се веселим. А умуването как да заместим обичайните съставки с черни със сигурност ще е забавно и за вас, и за децата. А ако посрещате гости, със сигурност ще ги шашнете с идеята за черна Коледа против уроки.