Без Божията помощ и подкрепа, светът става по-лош

Общество

23-12-2015, 18:33

Снимка:

smolyanpress

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Казва отец Саръев и настоява да не забравяме какво всъщност честваме тези дни

Отец Боян Саръев разказа пред БНТ за своя път към вярата. Свещеникът, който е роден в българо-мохамеданско семейство и е бивш служител на МВР, поясни, че е станал милиционер поради бедност. "Живеехме с 30 стотинки на ден", разказа отецът от кърджалийския квартал "Гледка".


Свещеникът коментира и предстоящите празници. "Не трябва да забравяме, че нашият Спасител се е родил беден", каза той и допълни: "Без Божия помощ нищо не можем да направим". "Мен Бог ме прекара през иглени уши докато открих свещеническото си призвание. Занимавах се с неща, далеч от Бога, мислех, че мога да направя света малко по-добър с наши човешки усилия. Бог ми показа, че без Неговата помощ и подкрепа, светът става по-лош", разказа отецът от Родопите.


Основаното от него Движение за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" се грижи за гладните, бедните, безпомощните независимо дали са турци, българи, мохамедани, арменци. Пастирът от Родопите смята, че мнозина забравят причината за празника Рождество Христово - именно раждането на Богомладенеца. На Рождество Христово Бог Отец праща своя единороден син. Когато някой има Рожден ден обикновено се купуват подаръци за рожденик. Ние се надпреварваме да си разменяме подаръци, а Богомладенецът стои сам в яслите. Няма кой да му благодари за това, че се е родил не в царски палати, а се роди като последен бедняк във Витлеемската пещера, заобиколен от най-бедното общество", разказа свещеникът от Родопите.