Добър финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари

Политика

23-12-2015, 15:06

Снимка:

capital.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Поясни Владислав Горанов в отчета си за годината, в която икономиката пак станала предвидима

Често пъти получаваме критики за непопулярните си решения, но добрият финансов министър не е добрият финансов министър. Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари. Това заяви на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС. Горанов оцени предишната година като година за връщане към предвидимостта на икономиката. Това се вижда от макроикономическите показатели и доверието на потребителите, уверен е той. Горанов похвали екипа на Министерство на финансите (МФ), който бил свършил доста работа през изтеклата година. "Стартирахме мандата на новото правителство след една тежка политическа ситуация, която обаче беше свързана и с доста сериозни сътресения във финансовата система на България през 2014 г.", посочи финансовият министър.

Като най-голямо предизвикателство Горанов определи осигуряването на възможност за справяне с последствията от фалита на КТБ. "Затова освен актуализацията на бюджета основното предизвикателство беше много спешно още през ноември да осигурим необходимия ресурс за разплащане на гарантираните влогове. Успяхме почти безболезнено за първите 20 дни да разплатим над 90% от гарантираните влогове в КТБ. Това не мина без сериозен дебат и осигуряване на добро финансиране”, посочи Владислав Горанов. Той поясни, че 2014 г. е започнала динамично като Фондът за гарантиране на влоговете продължи да изплаща гарантираните депозити. "До края на януари бяха изплатени 3 млрд. 250 млн. лв. за гарантираните влогове. Февруари беше интензивен с много динамика, като погасихме 1,1 млрд. долара по емисия глобални облигации", добави Горанов, който беше структурирал изказването си по месеци.


Той увери, че дългът не е самоцел на нито една политика. "МФ винаги е настоявало за консервативен бюджет с минимален дефицит. Макар да не е за хвалба, защото е свързано с поемането на дълг, успяхме по убедителен начин да пласираме успешна емисия на международните пазари и за прът път България успя да пласира 20-годишни книжа. Това показва и доверието на международните пазари към сегашното управление", уверен е финансовият министър. Той припомни за възстановения заем в размер на 1,5 млрд. евро, който бе нужен за заема за погасяване на гарантираните влогове. "През април промотирахме система за електронно възлагане на обществени поръчки. Очакванията са да се намалят разходите от 10 до 15%. Стартирахме и част от електронните услуги на НАП. През този месец анонсирах и създаването на Фонда на фондовете. В началото на новата година предстои подписване на споразумението с Управляващите органи на Оперативните програми", поясни Горанов.


Той коментира, че проблемите в Гърция влияеха през цялото време на България. Едно от проявленията на кризата там беше решението на Гърция да въведе 26% данък за сделки и транзакции на фирми в България, което беше неприемливо, смята Горанов. Той съобщи, че през новата година се очаква да има промяна в Закона за публичните финанси, в който да се регламентира механизъм за финансово подобряване на общините при кризисни ситуации. "Забелязва се, че много общини са със задължения 1-2-3 пъти над годишния си бюджет. Това на практика означава фалит на общини, но ненамесата на държавата означава хората по места да страдат заради грешното управление", обясни Горанов. Той поясни, че тогава, когато кметовете преценят, че имат нужда от помощ от правителството да представят план за действие и мерки за подобряване на финансовото си състояние чрез този бъдещ механизъм. Финансовият ни министър обяви, че предварителните очаквания за бюджет 2015 г. са да приключи на дефицит 2,5-2,6 на сто от БВП. За 2015 г. се доближаваме до почти 3% ръст. Горанов даде заключителна за годината пресконференция с участието на целия си екип, както и ръководителите на НАП и Агенция "Митници" – Бойко Атанасов и Ваньо Танов.