Габриела Петрова е Спортист на България за 2015 година

На второ и трето място са Станилия Стаменова и Владимир Николов

Габриела Петрова е Спортист на България за 2015 година! Лекоатлетката заслужи гласовете на спортните журналисти след страхотното си представяне през годината, в която стигна до сребро на Европейското първенство в зала, а на Световното първенство в Пекин записа четвърто място с личен рекорд на троен скок.

Конкуренцията за първата позиция бе голяма като Габи Петрова завоюва 1094 точки, оставяйки зад себе си световната и европейска шампионка в кану-каяка Станилия Стаменова с 1047 точки. Топ 3 допълни капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов със 793 точки.

Топ 10 допълниха: 4. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон), 5. Даниел Асенов (бокс), 6. Ивет Лалова (лека атлетика), 7. Тайбе Юсеин (борба), 8. Антоанета Бонева (спортна стрелба), 9. Боян Петрова (алпинизъм), 10. Григор Димитров (тенис).

Стела Енева за поредна година бе избрана за Спортист с увреждания на годината след спечелената световна титла по тласкане на гюле. За Отбор на годината бе определен националният отбор по волейбол, но Владо Николов джентълменски връчи наградата на момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, които бяха водещи на церемонията.

В 58-та анкета своя вот дадоха 158 действащи спортни журналисти от общо 59 електронни и печатни медии.

Ето кои заеха местата в челната десетка на анкетата:

1. Габриела Петрова 1094 точки.

2. Станилия Стаменова 1047 точки

3. Владимир Николов (волейбол) 793 точки

4. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) 678 точки

5. Даниел Асенов (бокс) 607 точки

6. Ивет Лалова (лека атлетика) 510 точки

7. Тайбе Юсеин (борба) 443 точки

8. Антоанета Бонева (спортна стрелба) 442 точки

9. Боян Петров (алпинизъм)

10. Григор Димитров (тенис)

 

Ето и хронологията на церемонията в зала 3 на НДК:

Церемонията е водена от актьора Захари Бахаров и момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика. Първата категория в церемонията е за Отбор на годината, а наградата отиде при националния отбор по волейбол за мъже. Тя бе получена от капитана на "лъвовете" Владимир Николов, който обаче обяви, че отличието заслужават повече "златните" ни момичета и го връчи на водещите на церемонията, които от своя страна благодариха за жеста.

Стела Енева за поредна година бе избрана за Спортист с увреждания на годината след спечелената световна титла по тласкане на гюле.

Наградата за петото място в класацията връчи легендата на бокса Петър Лесов, а нейно притежание стана младата надежда на бокса Даниел Асенов, който през тази година стана европейски шампион.

"Искам да благодаря на всички журналисти, които гласуваха за мен. Да благодаря на господин Инински, на министър Кралев и най-вече на моите треньори Димитър и Тодор Мутафови", сподели Асенов.

Единствената българска златна медалистка на Зимни Олимпийски игри Екатерина Дафовска връчи статуетката за четвърто място на двете сестри Габриела и Стефани Стоеви, които донесоха единственото злато за България на първите Европейски игри. "Искаме да благодарим много на нашето семейство, на Министерството на спорта и на всички журналисти, които са гласували за нас", казаха чаровните сестри.

Последва и класацията за Треньор на годината, в която трети е Станимир Стоилов. Втората позиция зае треньорката на гимнастичките ни Ина Ананиева, а треньор на годината е Пламен Константинов, под чието ръководство националният отбор по волейбол достигна до четвърто място на Европейското първенство в София.

За "Талант на Еврофутбол" бе избран талантливият джудист Ивайло Иванов. "Искам да благодаря на семейството и приятелите си за всичката подкрепа през годините, и на всичките ми треньори. На всички вас спортисти и хора искам да кажа, следвайте мечтите си и никога не се отказвайте."

Третото място заслужи капитанът на волейболния национален отбор Владимир Николов със 793 точки. "Благодаря на всички за тази награда, тъй като това е награда не само за мен, а и за целия ни отбор. За да мога аз да съм тук сега, това е заслуга на всичките момчета, които си дават сърцето и душата за България. Искам да благодаря и на целия ни щаб, на федерацията по волейбол, на министър Кралев за цялата подкрепа, която ни се оказва. Да благодаря на кмета госпожа Фандъкова и на Бойко Борисов за това, че в България ще се проведе и Световно първенство по волейбол. За мен тази награда е чест", сподели волейболистът.

Христо Марков излезе на сцената, за да връчи наградата за втория в престижната класация - Станилия Стаменова, която направи най-добрата година в своята кариера и заслужи 1047 точки. "Горда съм, Христо Марков е един от треньорите ми през годините. Искам да благодаря на моя треньор, Николай Бухалов, с който работихме прекрасно, на организаторите, на министерството и ви пожелавам весели празници."

Така първото място остана за лекоатлетката Габриела Петрова, която получи своята статуетка от легендата Стефка Костадинова.