МВР ще плати около 100 млн. лв. обезщетения на 5500 чиновници

Най-доброто от печата

23-12-2015, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Администрацията ще бъде уволнена, за да бъде преназначена по Закона за държавния служител

В близките месеци МВР ще трябва да плати на 5500-те чиновници обезщетения за общо около 100 млн. лв. Това ще се случи, тъй като договорите им по Закона за МВР ще бъдат прекратени, а след това те ще бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това ще им даде възможност при бъдещо пенсиониране да получат още 6 брутни заплати.
Това в крайна сметка е реформата на администрацията, за която са се разбрали МВР и финансовият министър Владислав Горанов, научи "Сега" от свои източници в МВР. Те над два месеца търсиха отговор на въпроса как да се прекратят привилегиите на чиновниците във вътрешното министерство. Не е ясно дали са осигурени пари за тази реформа.
Идеята звучи скандално, тъй като само преди два месеца Горанов предлагаше пълно орязване на привилегиите на всички служители в сектор "Сигурност". Поправката, която трябваше да мине в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2016 г., предизвика яростни полицейски протести и премиерът Бойко Борисов нареди да бъде оттеглена. Решено беше до февруари МВР да предложи нов план за реформи и икономии на средства.
Дефект на новото решение е, че тези, които имат дълъг стаж в МВР, реално ще получат още по-големи привилегии. Вместо да разчитат някой ден да се пенсионират с 20 брутни заплати по сегашния закон, тези от тях, които имат 20 прослужени години, ще вземат още сега същите пари. След това ще бъдат преназначени по Закона за държавния служител, който ще им гарантира при бъдещото им пенсиониране още 6 заплати. Няма обяснение защо финансовото министерство е заменило радикалния си план с толкова изгоден за служителите в МВР, освен желанието на правителството да се застрахова срещу всякакви бъдещи протести.
Новата реформа ще залегне в промени в Закона за МВР, които ще бъдат внесени в парламента догодина. Заедно с тях управляващите ще се опитат да прокарат и друг пакет промени, с които от министерството трябва да бъдат извадени издаването на лични документи, регистрацията на коли и други административни услуги. Те ще бъдат прехвърлени в ново държавно предприятие, което трябва да се издържа само от таксите, които събира, и да не тежи на бюджета на ведомството. Тези идеи вече бяха описани в законопроект, който бе внесен от Министерския съвет в парламента. Справка на "Сега" обаче показа, че текстовете са изтеглени, преди изобщо да са стигнали до първо четене в зала. Причината е намерението на МВР да преназначи цялата си администрация по Закона за държавния служител. За новоназначените служители подобна промяна влезе в сила още през пролетта.
Не е ясно как ще реагират синдикатите на новата мярка. Пред "Сега" техни представители обясниха, че засега никой не ги е канил на разговор и не могат да коментират промяна, която не са виждали. При последния опит на Горанов за орязване на привилегиите синдикатите изкараха полицаите на улицата.
През февруари трябва да се разбере и какво ще се промени за полицаите, които имат голям брой привилегии като 20 заплати, ранно пенсиониране, удължен отпуск и надбавка за прослужено време. По тази тема Бъчварова вече започна дискусия със синдикатите и от първата среща излезе новината, че МВР ще се разделя на 4 агенции. Повече подробности засега не са известни.
В момента бюджетът на МВР е сред най-високите в държавата - над 1 млрд. лв. годишно, но въпреки това ведомството редовно получава допълнителни финансови инжекции. Около 90% от бюджета му традиционно се харчи за заплати, но не достигат пари ту за обезщетенията на пенсионери, ту за някой проект, ту за покриване на стари задължения. В момента МВР дължи 50 млн. лв. за обезщетения на 3000 пенсионирани служители. В началото на декември правителството му отпусна извънредно 120 млн. лв.