Клъстерът "Констанца-Добрич" ще насърчава разкриването на работни места

Мисия Добрич

22-12-2015, 14:29

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Поощрява и разумното използване на природните ресурси

Трансграничният клъстер за зелена енергия "Констанца-Добрич" ще насърчава разкриването на нови работни места и придобиването на "зелени умения" в традиционни професии, съобщи на пресконференция днес ръководителят на проекта Силвия Щумпф. Обединението ползва финансов ресурс от над 400 000 евро по старата програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България. В клъстера си партнират 30 неправителствени организации, учебни заведения и други институции, между които са Асоциацията на производителите на екологична енергия и Морският университет в Констанца.
Специалистите в "зелената индустрия" не достигат, а чрез специфични програми, подготвени в сътрудничество с ВЕИ-сектора, може да се повиши заетостта в региона. Вече са подписани споразумения между обучаващи организации в рамките на проекта. Работници с опит в корабостроенето и строителния сектор са много търсени от производителите на вятърни турбини за своите умения в заваряването и повърхностната обработка, посочват от клъстера. До март догодина ще направим проучване в "зелената индустрия" и ще обявим петте най-търсени професии, каза ръководителят на проекта.
Според изследване на клъстера в Добричка област са изградени вятърни електроцентрали с мощност 470 мегавата, които представляват 73 на сто от ветрогенераторите в страната.
Клъстерът "Констанца-Добрич" поощрява разумното използване на природните ресурси и има два центъра - в Каварна и в румънския град, посочват от обединението.