Полярниците ни носят светена вода на Антарктида, тръгват до дни

Общество

22-12-2015, 13:52

Снимка:

©alfarss.net

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българи първи покориха връх на Антарктида и го кръстиха София (видео и снимки)

Проф. Пимпирев ще поръси новата постройка на параклиса "Св. Иван Рилски" и българската база

Днес бе отслужен тържествен водосвет по случай заминаването на втората част от българската експедиция до Антарктида. Точно в 09:00 часа западно и средноевропейският митрополит Антоний се помоли за здраве и успех на българите, които са част от 24-тата Българска антарктическа експедиция. Водосветът бе отслужен в храма "Свети Александър Невски".


Само след броени дни отлитаме на дълъг път към българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. Това заяви проф. Христо Пимпирев, геолог и антарктически изследовател. "Ще посрещнем Нова година в Ушуая - най-южният град, където ще пристигне испанският кораб "Есперидас" и с него на 1 януари потегляме към българската база, за да бъдем там точно в навечерието на светлия празник Богоявление. Именно затова сме тук. Този молебен ще бъде, за да изпрати и пожелае успех на цялата експедиция", обясни ръководителят на експедицията.


Христо Пимпирев разказа, че това е втората - основна група, която ще отиде в българската база в Антарктида. "Има много млади учени и ще започнем амбициозни научни проекти. Това ще бъде успех за цялата експедиция и надявам се през март да се върнем всички живи и здрави отново в България. Вече новата постройка на православния параклис "Св. Иван Рилски" на остров Ливингстън е окончателно завършена. Този водосвет ще бъде и за него. Ние не можем да го осветим, защото трябва да дойде лице, упълномощено от патриарх Неофит, защото това е първият православен храм на цял един континент, който е по-голям от Европа и Австралия. Ние само ще занесем светена вода в специален съд, с който ще поръсим параклиса и също ще осветим и цялата база", разказа полярникът.


Проф. Пимпирев заяви и, че досега светена вода не е носена в Антарктида. През януари и февруари ще започне основната работа на континента, обясни той. От една седмица първият ни екип от геодезисти и картографи вече работи в базата. Те са направили основните снимки с дрон. Заснети са неизследвани територии, които ще бъдат нанесени на карта. Проф. Пимпирев се включва в екипа с двама млади асистенти - геолози от Софийския университет, с които ще правят геоложки проучвания за перспективността в металоносно отношение на района на базата ни.


В момента има мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми, но рано или късно в бъдеще ще бъдат използвани. Професорът обясни и че на континента има злато, сребро, а в шелфовете на моретата има нефт. "Това е един много богат континент", посочи Пимпирев.