Радан Кънев прави дясна алтернатива на управлението през 2016-та

Твърдо излиза в опозиция след конгреса на ДСБ през март

"Политическата борба на 2016 година ще бъде за създаване на реална, солидна дясна алтернатива на сегашното управление. ГЕРБ показа, че предпочита да управлява в сегашните условия и си избра подходящите партньори за това – ДПС и АБВ". Това заяви лидерът на ДСБ и депутат в опозиция Радан Кънев по телевизия BIT. След конгреса на ДСБ през март Радан Кънев излиза в твърда опозиция. Не е изключено да направи и нова партия, ако сегашната му не го последва, става ясно от тв интервюто му.


Той обобщи отминаващата вече 2015-а като "година на политическо колебание, компромисът беше част от него. Компромисите са положителни, те са необходими. Колебанието е да не знаеш какво целиш. Имаме доминираща партия, макар и слабо доминираща. Имаме и доминиращ лидер, на моменти всевластен. Когато те нямат посока, автоматично и обществото се оказва без посока. Ние се опитахме да компенсираме липсата на сила и посока, но не успяхме".


"Бяхме на крачка от това да започнем разплитане на възела в правилната посока. В крайна сметка премиерът Борисов и партията му трябваше да направят сериозен избор и ГЕРБ избраха да останат в статуквото", добави той по темата за неуспялата съдебна реформа. "В политиката няма светци. Всеки, започнал промяна, я е започнал на база нередности. Не можем да чакаме от небето да падне светец. С наличния материал и в ситуация с доминиращи политически партии могат да станат промени донякъде. Колко сме били оптимисти – едно на ръка, важното е, че опитахме", каза още той за участието на партията му в управлението в последната година.


Радан Кънев коментира и ситуацията в Реформаторския блок: "Има хора в РБ, които не виждат възможност за опозиция, считат го за смъртоносно за всяка една партия и виждат бъдещето на РБ през тесен съюз с ГЕРБ, което значи да се молят на Борисов и Цветанов за места в листи. Има други, които смятат, че в даден момент може да си в опозиция. Излизат от балканския модел, разбират, че властта може да се управлява и от опозиционната страна". Кънев призна, че властта се услажда, а апетитът за нея идва с яденето. Призна още, че за себе си е залитнал – на моменти заради липсата на опит, средата, особеностите на характера си.

Според източници на "24 часа" гражданското сдружение "Правосъдие за всеки" ще е ядрото на бъдещата политическа алтернатива на властта, която ще форсира Радан Кънев.