Тръгнахме на бензинов туризъм в Македония

Най-доброто от печата

21-12-2015, 06:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Goldman Sachs: Петролът може да поевтинее до $20 за барел

Заради ниските цени на горивата в Македония, българите в пограничните райони тръгнаха на „бензинов туризъм”, за да напълнят резервоара при съседите. Причината е, че в бензиностанциите на една и съща верига от двете страни на границата цените се разминават значително. Литър дизел у нас е малко над 2 лева, а при съседите - около 1.50.
Пътят от София до Скопие е 240 километра, а при среден разход на гориво за това разстояние са необходими 15 литра дизел, Ако заредим на тръгване от София, това ще ни струва около 30 лева. Ако купим същото количество в Скопие - цената е 22 лева, съобщи Нова тв.
Колкото повече дизел се зареди в резервоара, толкова повече се спестява. Това обяснява защо много шофьори в районите в близост до границата прескачат към съседите в търсене на по-изгодните цени. Хората от Гюешево и Кюстендил често прескачат до бензиностанциите в Крива паланка и Куманово. Въпреки рекордно евтиния петрол, цените на бензина и дизела у нас на практика не са се променяли през последната седмица и се движат в рамките на 2- 2,06 лв. за литър, показа проверка на „Монитор”. Според експерти обаче бензинът може да поевтинее до 1,80 лв. за литър през януари.
Междувременно петролът се обезцени рекордно и удари 11-годишно дъно, като цената на лекия суров падна по $35, а на сорта „Брент” - под 37 долара за барел в края на миналата седмица.
Междувременно от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs отново започнаха да говорят за ценови нива при суровината от 20 долара за барел. От финансовата институция застанаха зад прогнозата си, дадена по-рано през годината, на фона на ситуацията свързана с търсенето и предлагането на „черното злато“ на международните пазари. „Ребалансирането на търсенето и предлагането далеч не е приключило“, коментираха от GS в свой доклад. Броят на щатските находища на шистов петрол все още е „твърде висок“, за да бъде постигнат спад в предлагането, смятат от банката. ОПЕК също се очаква да продължи с агресивното си предлагане. Картелът произвежда в момента рекордните в историята си 32 млн. барела на ден
За последните 18 месеца цената на петрола загуби над 50% от стойността си, до голяма степен и вследствие на забавящия се ръст в търсенето, аргументират се от Goldman Sachs.
„Въпреки фискалните предизвикателства, които ниските цени на петрола поставят пред страните производителки, потенциалните проблеми от намаляване на производството в момента са много по-големи в дългосрочен план“, коментират още от финансовата институция.