1,7 млрд.лв ще похарчим в България за Коледа

Портфейл

21-12-2015, 06:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вече са пръснати половин милиард със скорост около 100 млн. на ден.

Около 1,7 млрд. лв. ще струват Коледа и Нова година на българите. 500 млн. лв. са изхарчени от началото на декември за подаръци, резервации на почивки и купуване на хранителни продукти за посрещане на Коледа и Нова година, пише в. "24 часа". Очакват се още 1 млрд. лв., или по 100 млн. дневно да бъдат отделени за празничното пазаруване между 21 и 31 декември, показват изчисления на “24 часа” на база данни за парите в обращение у нас. Пуснатите от БНБ банкноти и монети в момента са за около 12,4 млрд. лв. За сравнение в края на ноември парите в обращение са били 11,9 млрд. лв., или с половин милиард по-малко.

Повечето търговци прогнозират, че оборотите за празниците ще са приблизително като миналогодишните. Тогава паричната статистика отчита 800 млн.лв. повече в края

на декември, ли 11,6 млрд. лв. при 10,8 млрд. към 30 ноември. Поне още 25%, или 200 млн. лв. са харчовете, които не се включват в тези данни, защото са платени с дебитни и кредитни карти. Толкова е средният процент, който дава и банковият оператор “Борика” за разплащания с “електронни” пари например за “Черния петък”.

“Коледната трапеза ще струва колкото и през миналата година. Пазарът е балансиран и отклоненията при основните храни като колбасите, месото и яйцата е 0,7-0,8%, което е нищо. Това коментира Владимир Иванов, шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Спрямо миналата година картофите, зелето, захарта и олиото са на по-високи цени. Те обаче се компенсират от поевтиняване при почти всички цитруси - портокали, лимони, банани. Типичните варива за постната Бъдни вечер като боб и леща също са на по-ниски цени.