Ще строят тунел-рекордьор на магистрала "Струма"

Съоръжението е първенец по дължина, сложност и цена - 125 милиона евро

Тунел–рекордьор по дължина за България, ще се строи по трасето на магистрала "Струма", информира bTV. Обществената поръчка е за 125 милиона евро. Така рекордно дългият тунел ще бъде и рекордно скъп. Всеки метър от него ще струва близо 68 000 евро. Съоръжението е част от проекта за строителството на отсечката от Благоевград до Крупник, преди Кресненското дефиле.


Новият тунел ще е два пъти по-дълъг от тунела при Витиня, който е малко над километър. Скъп е, защото е сложен, обясняват от Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която възлага поръчката. Освен това бил и единствената алтернатива заради спецификата на района – ронливите скали.
Подобно съоръжение в Норвегия, но многократно по-дълго – 24-километровият тунел "Лердал", е струвал 120 милиона евро.


Новата отсечка е разделена на два етапа, като за първия вече има избран изпълнител. Остава да бъде избран и строителят на тунела, и на пътя в близост. Участъкът ще се строи близо 4 години. Трасето през Кресна още не е окончателно известно, след като държавата вече се отказа от проекта за 13-километров тунел. За него няма изготвен проект. Отсечката е все още на идеен етап.