Българи пълнят резервоара и багажника у съседите

Портфейл

20-12-2015, 12:29

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бензинът пада под 2 лева след Нова година

Предпразнично: Бензинът падна под 2 лева

Заради ниските цени на горивата мнозина прескачат до Македония

Заради ниските цени на горивата в Македония, българите в пограничните райони често пътуват, за да напълнят резервоара при съседите, информира Нова тв. Пътят от София до Скопие е 240 километра, а при среден разход на гориво за това разстояние са необходими 15 литра дизел. Ако заредим на тръгване от София, това ще ни струва около 30 лева. Ако купим същото количество в Скопие – цената е 22 лева.


Колкото повече дизел се зареди в резервоара, толкова повече се спестява. Това обяснява защо много хора, особено в районите в близост до границата прескачат към съседите в търсене на по-изгодните цени. Хората от Гюешево и от Кюстендил често прескачат до бензиностанциите в Крива паланка и Куманово. Най-интересното е, че в бензиностанциите на една и съща верига от двете страни на границата цените се разминават значително. Литър дизел у нас е малко над 2 лева, а при съседите – около 1.50.


Трансграничният туризъм за пълнене на резервоари обикновено не върви самостоятелно, а и с други екстри като евтини цигари и хранителни продукти. Някои експерти обясняват този феномен с акцизите. У нас налозите формират около 44 процента от крайната цена на дизеловото гориво. За сравнение - при съседите ставката на акциза е едва 16,5 на сто.