Мъжки рокли изместват класическата риза

Най-доброто от печата

20-12-2015, 09:08

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тенденцията идва от т.нар. street style/уличен стил/

Ако до този момент за някои гледката на мъж с впити дънки е била ужасяваща, то най-новият тренд в модата за силния пол би ви се сторил направо скандален.

Мъжки “рокли” се наричат новите тениски, блузи и ризи, които са актуални сред мъжете. Тенденцията идва от т.нар. street style (от англ. уличен стил – б. а.). Дължината им варира

от под дупето до над коляното. 

Всъщност модата не е никак нова. Преди да започнете да се чудите какво точно се е объркало в мъжката психика, се върнете 10-15 години назад. Първи по този начин се обличат изпълнителите от зората на хип-хопа. Те слагат тениски, които са по-големи с няколко размера. Комбинират ги и с дънки с дълбоко дъно. Така изглеждат още в първите си клипове Еминем и 50 cent на пример. Не по-различно е и сега. С разликата, че бунтарското е отстъпило място на спортно-елегантния шик. Мъжките “рокли” се комбинират както с тесни дънки, така и с панталони с дълбоко дъно. Така дължината на блузата или ризата стига точно до края на дъното на долнището. Носи се с кецове или мокасини. Панталонът е подгънат, като по този начин ефектът от дългата горна част е още по-голям.

Почитателите на този тренд обикновено наслояват дрехите си, като над дългата блуза слагат по-къса. Така се получава интересен ефект, който привлича погледите.

Макар за някои модата да е доста екстравагантна и противоречива, тя добива все по-голяма популярност сред младите момчета и мъже в България. По-голяма дължина се забелязва не само в тениските, а и в якетата. Модели, които са над коляното, са истински хит за мъжете през тази и следващата година.Почитатели на тази модна хрумка са предимно последователите на лъмбърсексуалното течение (съвременните мъже, които имат дълга и оформена брада - б. а.).

Самата дреха доби популярност на Седмицата на модата в Ню Йорк през изминалата година. Една от първите известни личности, която се появи с такава, е рапърът Кание Уест. Той комбинира блузите с кожени панталони и високи кецове. Като един от най-големите модни диктатори в Холивуд, той бързо даде пример на почитателите си. Самият Уест прокара тренда и в собствената си модна марка, която се казва Yeezy. Тя е съвсем нова, но се радва на огромна популярност зад океана. Включва бунтарски модели, изработени от леки материи.

Колкото и да ви се струва невероятно, в самата основа на тренда за дълги горни дрехи стои не някой друг, а индийската култура. Индия е единствената страна, където официална мъжка дреха е ризата над коляното.

Съчетава се с тесен панталон, като преди това не е било разрешено и се е носила само с широк. Върху нея се е слагало и набрано парче плат, наречено саронг. В някои райони на Индия все още не е прието да се носят тесни дънки. Колкото и далечни да са културите ни, едно е сигурно. През 2016 г. и индийският, и българският мъж ще носят ризи над коляното.

Тенденцията идва от т.нар. street style. Дължината им варира от под дупето до над коляното