Предсрочният вот е ненужно упражнение

Пропастта между бедни и богати не се решава с бюджет за 1 година, казва социалният министър

Ако погледнете чисто политически, теоретично винаги е възможно да се отиде на избори, надали ще има по-различен резултат от този, който е в момента и въпросът е за какво е необходимо упражнението.  Това заяви в ефира на предаването „Събуди се” по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. И допълни: „Ако погледнете риториката на опозицията, това е на БСП основно, това просто не е вярно. Не е вярно, че са замразени социалните плащания и че има отстъпления, че се върви назад. Числата показват друго, те могат да говорят каквото си искат“.

„Пропастта между богатите и бедните трябва да бъде по-малка – именно в това се изразява социалната стабилност”, каза още министърът на труда и социалната политика. „Това е дългосрочен проблем. Той не се решава с един бюджет или една година. Цялата тази пропаст между хората, които живеят с най-много трудности и тези, с най-големи доходи, трябва да бъде по-малка и това е в интерес на цялото общество. Тази необходимост е многократно икономически доказана. Това разбирам под социална стабилност – да има по-малко неравенства”, каза още той.

Калфин коментира исканията на младите майки у нас за по-високи детски надбавки, които да се дават на всички и за увеличение на парите майчинство. „Всички искания имат смисъл, но удовлетворяването им е въпрос на държавна политика”. В качеството си на член на кабинета, Калфин заяви, че като цяло „управляващата коалиция работи”.„Отделни невъздържани политически действия създадоха проблеми през тази година. Сред тях бяха Законът за борба с корупцията и Бюджет 2016”, коментира социалният министър.

По думите му неговото ведомство е едно от малкото, които е успяло да се вмести изцяло в бюджета си за тази година. „Той не беше голям. Ако направихме нещо, то беше защото започнахме промени в плащанията на детски помощи, пенсионната система и т.н. Събираемостта се подобри”, каза Калфин.