Пламен Марков: Резултатите в българския футбол говорят достатъчно за работата на БФС

Вълната от недоволство започна да се вдига и вече не съм сам

„Категорично подкрепям хората, които се обявиха против ръководството на БФС в лицето на президента Борислав Михайлов”, заяви пред БЛИЦ изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков.

„Знаете, че години наред критикувах политиката на настоящите футболни управници. Но това беше глас в пустиня. Поради тази причина за известен период спрях да говоря срещу БФС. Сега обаче вълната започна да се навдига и да нараства и вече не съм сам. Вчера Левски излезе с официална позиция, днес и Стойчо Младенов. Очаква се и други хора публично да обявят мнението си.
 
Ако направите една анкета и попитате хората с какво положително деяние са запомнили 10-годишното управление на Борислав Михайлов, те няма какво да ви отговорят. Ще последва мълчание. Защото БФС нищо не е направил, като изключим само това, че... настанява в петзвездни хотели играчите от националния отбор.  И поради тази причина няма с какво да запомним Михайлов и компания.
 
Погледне само резултатите на българския футбол. Те говорят достатъчно за работата на БФС. Като изключим Лудогорец, всичко останало е под всякаква критика – национален отбор и клубове.

Аз съм убеден, че ще се появи алтернатива на настоящото ръководство. Всъщност, именно заради липсата на такава Михайлов печелеше конгресите. Както и заради присъствието на много клубове-фантоми. Поради тази причина преди време се отказах да застана начело на опозицията, защото не исках да играя в мач, в който предварително се знаеше кой ще е победителят. И нямаше смисъл да съм на страната на губещия. Сега обаче се появяват предпоставки за промяна.
 
Българският футбол е болен. Много е болен. За лечението му най-напред трябва да се започне от детско-юношеските школи. Това е голямата болка. Знаете ли кой е един от най-големите грехове на БФС. Че съсипва младите български футболисти, след като така и не намали броят на чужденците в отборите. Тези същите чужденци спират развитието на десетки наши таланти.  

Искам да попитам - какво печели българският футбол от мачкането на ЦСКА и Локомотив(Сф), а сега вече и Литекс. Нищо не печели. Напротив, само ще изгуби. Атаките срещу нас бяха не една и две. Ние искахме да регистрираме новия клуб, но не ни позволиха. Прехвърлиха топката на Правната комисия, откъдето получихме отрицателен отговор. Навсякъде по света клуб, загубил професионалния си лиценз, продължава участието си от най-високото ниво на аматьорския футбол. Но тези правила не важат в България заради настоящото ръководство на БФС. По-точно – това правило беше променено, за да ни забият ножа в гърба.

Повярвайте ми, в такива моменти трудно мога да се побера в кожата си. Ето защо горещо подкрепям всички, които настояват за огромна реформа в болния български футбол. В противен случай той ще загине, ако не се стигне до смяна на властта”, категоричен е Марков.
 
Той отрече, че в ЦСКА се прави звездна селекция за пролетния полусезон преди атаката на Купата на България: „Не съм говорил подобно нещо. Това са инсинуации. Истината е, че ЦСКА няма готов отбор, за да спечели купата на България. Имаме приличен тим за групата, в която момента играем. Не съм споменавал за звездна селекция, защото това не отговаря на истината”.