Национален план за противодействие на тероризма влиза до дни в МС

Обяви в парламента Румяна Бъчварова, амбицирана да сложи в ред неустойките за пенсиониране в МВР

Изготвен е национален план за противодействие на тероризма, каза министър Румяна Бъчварова в отговор на депутатско питане в парламента. В него са набелязани 3 нива на заплаха и 4 степени на готовност. Разписани са конкретни дейности, обясни вътрешният министър. До няколко дни той трябва да бъде приет на заседание на МС. Гражданите трябва да свикнат с повечето проверки, които ще правим, каза Бъчварова. Ще се ограничават някои права на гражданите, за да се гарантира сигурността им, допълни тя. В плана ще се посочва кой какво прави в застрашена ситуация. Досегашните планове нищо не указвали, били едни добри пожелания.


Взети са мерки за безопасността на гражданите, увери Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на още един червен депутат Красимир Янков. Има списък на обектите, които са с повишена охрана, стана ясно от думите й. Дадени са специални указания на патрулките. Най-висока степен на охрана пък се прилагала на границите. Съвсем наскоро е проведено обучение на охранителна полиция и на СОБТ. Актуализирани са указанията за сигурността по празниците, каза още силовият министър. Янков поиска информация как е осигурена сигурността на обществени сгради, ВУЗ-ове, детски градини и училища. Той поиска уверение, че МВР има готовност и е взело мерки за осигуряване на обществения ред на гражданите. Причината за въпроса му е усложнената обстановка.


3 пъти са се увеличили проверките за взривни устройства. Това стана ясно от думите на вътрешния министър в отговор на въпрос на левицата за инцидента на Терминал 1. Особено увеличение на проверките за взривове имало в последните месеци. Не се подценяват заплахите, изтъкна Бъчварова. Обществото тепърва трябва да свикне с този род проверки, смята тя. МВР действало адекватно в случая с терминал едно, по мнението на ресорния министър. Действало се по координирани мерки с утвърдените процедурни правила. Всяка заплаха за взривно устройство се приема за истинска, обясни Румяна Бъчварова. Заплахата от взрив в буса се потвърдила с две кучета и устройство. Образувано е досъдебно производство срещу служителката на летището, която информира за заплахата. За разпространяване на невярна информация за злополука се предвижда до 2 години лишаване от свобода.


От вчера е започнало изплащането на обезщетенията на служители на МВР при пенсиониране. 3 096 полицаи ще получат такова обезщетения. Това стана ясно от отговора на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол в отговор на друг въпрос на левицата. За това били нужни 50 милиона лева. Средствата са осигурени с отпускането на допълнителни 180 милиона лева за МВР, 120 милиона лева от тях били за персонал. 107 дела спечелили пенсионирани служители срещу МВР за неизплатени обезщетения. Амбиция на Румяна Бъчварова е да се въведе ред в изплащането на обезщетенията.
Набелязани били вече мерки за спиране на този порочен процес, който тя заварила, увери силовият министър. Бюджетът на МВР има определени месечни лимити, обясни тя забавянето на изплащането на обезщетенията и заведените съдебни дела срещу силовото ведомство. Виновно за ситуацията е финансово необезпечено увеличение на заплатите на полицаите от кабинета "Орешарски". МВР няма печатница за пари, подчерта министър Бъчварова. Тя обеща, че ще организира така финансите на ведомството, че да се осигури ритмично плащане на задълженията на служителите.


По данни на социалиста Манол Генов неполучилите обезщетение полицаи са около 1000. Имало служители на реда, които вече осъдили Областните дирекции за неразплащане. Тези осъдителни решения не са обжалвани от МВР. ЧСИ са безсилни да запорират сметките на МВР, каза Генов. Подадени били жалби и до прокуратурата за неизпълнението на съдебни решения. Средно между 2000-3000 лева трябва да плати МВР по едно дело. Не са ли скъпи тези пари на МВР, попита Генов.