Кабаков с "Екскалибур" за футболен рефер №1 на 2015-та

Зам.-министърът на спорта Асен Марков връчи голямата награда на Асоциацията на футболните съдии

Най-добрият футболен съдия за 2015 година е Георги Кабаков. Това стана ясно преди минути на церемонията по награждаването на родните рефери в Гранд Хотел София. За седма поредна година Асоциацията на съдиите по футбол (АСФ) в България отличи най-добрите футболни съдии. Събитието беше открито от Стефан Орманджиев, председател на Асоциацията. В приветствието си към гостите Орманджиев благодари на съдиите за професионализма и труда, който са положили през годината, за да издигнат авторитета на българския съдия. “Нашата Асоциация номинира тези съдии, които са дали най-доброто от себе си през годината“, каза Орманджиев. А зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков връчи голямата награда на рефера Георги Кабаков – меча на годината „Екскалибур“ с пожелание „за здраве и здрави нерви“. Най-добрите български съдии бяха аплодирани от колегите си по време на тържественото връчване на наградите. Заслужилите съдии бяха поздравени и от Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев.

Номинациите бяха определени в общо 8 категории, за които пребориха сили най-добрите действащи футболни съдии и асистент съдии в международни и български мачове. В категорията “Най-добър футболен съдия номинирани бяха още Ивайло Стоянов (Петрич) и Таско Тасков (София).  Стоянов бе призьорът миналата година, припомниха запознати. Церемонията уважиха представители на Българския футболен съюз, Професионална футболна лига, действащи футболни съдии и ветерани, деятели на българския футбол. Генерални спонсори на събитието са мобилният оператор M-tel и новинарският сайт BulgariaUtre. Церемонията се осъществява и с любезната подкрепа на Domko и ресторанти Victoria.

Асоциацията на съдиите по футбол в България е създадена през юни 2005 година. Първият й председател е Димитър Пармаков. След изтичане на 3-годишния му мандат, постът е зает от Стефан Орманджиев. Сред целите на сдружението са да обедини всички съдии и да съдейства за тяхното утвърждаване като авторитетни и уважавани личности в обществото, да защитава правата и интересите им, както и да спомага за сключване на колективни договори за спонсорство. Към днешна дата Асоциацията на съдиите по футбол в България има за членове повече от 400 професионални съдии по футбол.

И останалите победители за 2015-та година по категории: 

“Най-проспериращ асистент-съдия” - Петър Джугански

“Най-проспериращ главен съдия” – Драгомир Драганов

“Най-просперираща футболна съдийка” – Павлета Рашкова

“Най-добър съдия по футзал” – Траян Енчев

“Най-добра жена асистент-съдия” – Мирела Иванова

“Жена съдия на годината” – Димитрина Милкова

“Най-добър футболен асистент-съдия” – Мартин Маргаритов

Със специалната награда за “Прекратяване на съдийска дейност“ по време на церемонията бяха отличени  Николай Марков, Христо Коцовски, Димитър Димитров, Антон Терзиев, Крум Стоилов, Радан Мирянов. Призът за “Дългогодишен принос към българското съдийство” отиде при Петър Цанев. В категорията “Най-добър футболен ТВ коментатор” бе отличен Димитър Тренев.