Борисов: Надявам се на толерантност и разбиране между Захариева и Иванов

Политика

18-12-2015, 12:40

Снимка:

©Информационна служба на МС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма да влизам в задкулисни битки

Борисов представи новия правосъден министър Екатерина Захариева на МС

Поздравявам премиера за инициативата ЕС да инспектира реформата, каза екс правосъдният министър

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави Екатерина Захариева за избирането й за министър на правосъдието. "Надявам се с Христо Иванов да продължат заедно това, което правеше той, да има толерантност и разбиране и те го демонстрираха в парламента", каза премиерът пред журналисти в Брюксел, цитиран от Правителствената информационна служба.


Той коментира, че промените в Конституцията са само рамката на съдебната реформа, а истинската промяна, която хората очакват, ще стане с изменения в специалните и процесуалните закони. "Добрата новина от Европейския съвет, с която се връщам в България, е че всички приеха да се ограничи миграционния поток към Европа – нещо, за което настоявах от самото начало", посочи министър-председателят Борисов.


Миждувреминно бившият министър на правосъдието Христо Иванов заяви, че Екатерина Захариева ще има възможност да рестартира съдебната реформа. По думите му, Захариева има качества за съдебен министър, съобщи БНР. Големият въпрос е - какъв ще бъде мандатът, за какво тя ще има подкрепа. Дали просто закърпваме оная част от тапета, която е паднала, за да не седи грозна дупка на стената или в същност, този път политическите сили и тук изобщо не говоря само, дали са от мнозинството и от опозицията, са разбрали, че тази реформа е много тежка, каза Иванов.


Той коментира, че големият проблем е справянето със системната корупция в съдебната власт и неработещите управленски институции. "Това не са реформи, с които се режат лентички и се отчитат бройки и се прави пиар. Големият въпрос е, дали г-жа Захариева ще има подкрепа за това. Въпросите са към това - какъв консенсус ще стои зад нея - политически? Премиерът говори за една мярка, която беше приета със стратегията за съдебна реформа - т.е. да се направи задълбочена експертиза от страна Европейската комисия и експерти от страните членки на конкретната работа на прокуратурата на база, на която диагностика да се направи наистина план за реформи там. Поздравявам премиера най-искрено за тази негова инициатива, заяви бившият правосъден министър.