ЕС отложи с шест месеца споразумението за външните граници

До юни правителствата трябва да уточнят условията за Европейска агенция за гранична и брегова охрана

До шест месеца трябва да бъде осигурена по-добра защита на външните граници на Европейския съюз и да се въведе паспортен контрол на всички преминаващи. Това се казва в заключителната декларация на лидерите на страните от ЕС, която беше приета след края на първия ден от двудневната среща на върха в Брюксел, предадоха агенциите. Предложението предвиждаше ЕС да има правото да контролира външните си граници, ако страните членки не се справят. Против него са се изказали представителите на Полша и Унгария.


Лидерите призоваха европейските правителства да координират позициите си по предложенията до края на юни, като се разберат по условията за изграждането на Европейска агенция за гранична и брегова охрана. "На тази основа решихме да проучим предложението на ЕК за засилване на контрола по външните граници, включително разполагането на гранична охрана. Министрите трябва да приемат решение до юли, но държавните глави и лидерите на правителствата са съгласни", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


За същия период вътрешните министри от съюза трябва да гласуват промени в Шенгенските правила за задължителни паспортни проверки на европейските граждани на КПП-тата по външните граници и за доброволна схема за прием на бежанци директно от лагерите в Турция. Европейският съюз е приел серия от мерки за контрол на миграционните потоци, но прилагането им е бавно и неохотно, особено сред страните от Източна и Централна Европа, каза Доналд Туск. Германският канцлер Ангела Меркел припомни, че запазването на Шенген и преодоляването на бежанската криза са взаимно свързани проблеми.