Няма да влизам в задкулисни битки

Обеща в парламента новоизбраният правосъден министър Екатерина Захариева

Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието. Това реши парламентът след гласуване на единствения кандидат за поста. Захариева беше подкрепена от 126 депутати, 66 бяха "против", 17 се въздържаха. В зала присъстваха голяма част от министрите. Тя получи гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и независими. Показателен е вотът на Реформаторския блок, където 13 депутати гласуваха "за", 1 "против" и 6 "въздържал се". Против от Реформаторите е гласувал ген. Атанас Атанасов.


Гласуването трябваше да бъде още в сряда, но парламентарните групи на АБВ, РБ и ПФ поискаха още срещи с номинираната за министър. След множество разговори на Захариева с партиите вчера АБВ обяви, че ще я подкрепи. Реформаторите и патриотите не успяха да вземат единно решение и обявиха, че ще гласуват по съвест. Днешното заседание започна с комична грешка на председателя на НС Цецка Цачева, която сбърка името на Захариева и я нарече Екатерина Михайлов. Това развесели депутатите, като от левицата подвикваха "тя е по-добрия вариант". До рокадата в кабинета се стигна след като Христо Иванов подаде оставка от поста, а причина беше бламираната от депутатите съдебна реформа. Това доведе до множество трусове във властта, като и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че минава в опозиция. Така се стигна и до сътресения в самия Блок, след като Кънев беше последван само от собствената си партия ДСБ. Останалите четири партии - ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС продължават да подкрепят правителството.


По време на дебатите опозицията атакува остро Захариева и управляващите. Независимият Велизар Енчев стартира дебатите, като запита депутатите от управляващото мнозинство правилно ли е да се избира министър, който има само административен стаж. "Това е първият министър, който няма да е завършил юридическия факултет на Софийския университет", обяви още той. Лидерът на левицата Михаил Миков обвини управляващите, че никой не иска да коментира как след избирането на Захариева правителството ще взаимодейства със съдебната власт. "Какво ще предложи тя като законодателство?", запита Миков.


След него на трибуната излезе депутатът от Гражданския съвет на РБ Петър Славов. Той обяви, че всички депутати от съвета ще гласуват "въздържал се". "Ние излязохме на протеста и говорихме с тези хора и съдиите. Всички те имат резерви към Захариева", обясни решението реформаторът. "РБ нямаме единно решение, така че колегите ще гласуват по съвест", добави още той.


По време на дебатите председателят на парламентарната груба ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията му ще подкрепи кандидатурата на Захариева, защото това означава стабилност за правителството и за държавата. Той се обърна към колегите си от Реформаторския блок с репликата: Скъпи приятели мястото не е там, където седите в момента. Щом сте опозиция, минете там, където е ясно изразената опозиция в лицето на БСП или при независимите депутати, които стоят на последните редове в пленарната зала". Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че нищо няма да се промени с избора на новия министър. Политиката е същата, генерират се само проблеми. Поканата на премиера европейски експерти да наблюдават съдебната реформа била признание за неспособност да се извърши реформата.


Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че държавата се намира в тежка институционална криза, която предвещава неизбежни предсрочни избори и голямата причина затова е липсата на решителни реформи. Кънев предупреди: Държавата ще рухне, публичните финанси ще рухнат под тежестта на огромна партийна администрация - по-лоша дори от тоталитарната администрация от 80-те години. Според Кънев доверие не бива да се дава назаем, защото то вече е изчерпано, но обеща, че ако започнат истинските реформи, доверието може да се върне.


Депутатката Цвета Караянчева от ГЕРБ отправи остра реплика към Радан Кънев: Сега след като сте в опозиция, а говорите за раздута администрация, защо не изтеглите всичките си колеги, заели много места в тази администрация. Не друг, а именно вие отидохте на колене при Лютви Местан, за да се молите за историческия компромис при гласуването на промените в Конституцията. За реформите трябва да сме единни, а не да се ритаме по кокалчетата.


Позицията на Блока беше атакувана от депутатите в ляво. Миков отново излезе на трибуната и се обърна към реформаторите: "Хубаво е, че признавате, че не знаете къде сте. Самите депутати от управляващото мнозинство не са убедени, че ще трябва да подкрепят Захариева, как се очаква ние да я подкрепим", категоричен беше лидерът на социалистите. Независимият депутат Георги Кадиев обяви, че с избирането на Захариева президентът Росен Плевнелиев се вкарва в модела "КОЙ", който ни управлява.
"Най-доброто, което може да се направи е да се отиде на избори", заяви бившият депутат от БСП. Той се обърна и към Захариева: "Аз на ваше място не бих се качил на този влак", добави Кадиев.

 


"Обещавам да не влизам в задкулисни битки. Няма да давам лични оценки на никого. Дебатът трябва да се върне на експертно ниво", обяви самата Захариева минути преди гласуването. Тя благодари на министър-председателя Бойко Борисов за номинацията. "Поемам поста и знам, че отговорността към него е огромна", категорична беше Захариева.

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. Завършва Eзикова гимназия "Бертолт Брехт", Пазарджик, с изучаване на немски език. Магистър е по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От 2001 г. до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите. От месец август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. На 23 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента.

От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. След това е Началник на Кабинета на държавния глава.

Владее английски и немски език.