Между Скопие и Атина "лежат огромни планини" за името на Македония

Архив Бургас

17-12-2015, 17:47

Снимка:

cross.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Стана ясно след срещата на двамата външни министри

Между Македония и Гърция "лежат огромни планини" в разрешаването на спора за името на Македония, който се проточва в продължение на почти 25 години и замразява интеграцията на страната с НАТО и Европейския съюз. Това заяви македонският външен министър, цитиран от Ройтерс.  


Атина оспорва името на своята северна съседка още откакто Македония обяви независимост от Югославия през 1991 г., подчертавайки, че това предполага териториални претенции към гръцката провинция със същото име. Признаците за затопляне на отношенията между Атина и Скопие подхраниха спекулациите за напредък към споразумение, което може да сложи край на ветото на Гърция за кандидатурата на Македония за присъединяване към НАТО и започване на преговори за членство с ЕС.


Ала македонският премиер Никола Груевски досега градеше своето 9-годишно управление върху национализма и отхвърлянето на гръцките искания Македония да промени името си, отбелязва Ройтерс.
"Има огромни планини между нас", коментира македонският външен министър Никола Попоски след разговори с гръцкия си колега Никос Кодзиас в Атина. Попоски подчертал желанието на Скопие за "много добри отношения с Гърция". Но по проблема с името "има съществени различия в позициите на двете страни".


"Смятам, че никой не печели от създаването на погрешни очаквания", изтъкнал още Попоски. Кодзиас от своя страна заявил, че двете страни се опитват да постигнат "почтен компромис, който ще се бори с крайния национализъм и в двете страни".