Арестуваха най-мразения човек в интернет за финансови измами

Свят

17-12-2015, 16:02

Снимка:

en.koreaportal.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Той направи недостъпно животоспасяващо лекарство с драстично вдигане на цената

Арестуваха най-мразения човек в интернет за финансови измами
Той направи недостъпно животоспасяващо лекарство с драстично вдигане на цената

Обявеният за "най-мразен човек в интернет" Мартин Шкрели, млад милиардер с множество бизнеси, е бил арестуван в ранните часове на четвъртък в дома си в Манхатън по подозрение за извършване на финансови измами, пише офнюз. бг. Заедно със Шкрели е бил арестуван и адвокат, който според властите е бил съучастник на милиардера в измамните схеми.


За "най-мразен човек в нета" Шкрели бе обявен в края на лятото, след като негова компания вдигна цената на животоспасяващо лекарство и го превърна в непосилно за обикновените хора. Една таблетка от блистер Daraprim на Turing Pharmaceuticals AG е струвала 13.50 долара, а след идването на Шкрели като директор на фармацевтичната компания, едно хапче е скочило на 750 долара. Daraprim се използва основно при лечение на токсоплазмоза. Лекарството се е използвало и при болни от СПИН.


След като увеличи цената на лекарството Шкрели бе подложен на небивал обществен натиск и протести, като 32-годишният богаташ обеща да свали цената, но не го направи. Неспирните обиди към Шкрели валяха и в социалните мрежи, като в спора се намеси дори и Хилъри Клинтън. В Twitter тя се обърна към богаташа с молба да намали цената на лекарството в открита дискусия. Отговорът на Шкрели е бил "lol" (laughing out loud, еквивалент на българското "хах" в чатовете - бел.ред.)