Борисов подписва пак с реформаторите

Най-доброто от печата

17-12-2015, 07:00

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новото споразумение готово с приоритети за всички министри, ДСБ не участва

“Искаме да преформатираме коалиционното споразумение. В сегашното няма дори промяна на конституцията - това беше като бонус, нещо допълнително, което да направим в тази сфера.”

Това обяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание. По-рано той е обсъдил необходимостта от актуализация с партньорите си от Реформаторския блок. Както “24 часа” писа още миналата седмица, именно тогава от лидерите на блока тръгна инициативата за преподписване на документа, върху който се крепи управлението.

Идеята е той да съдържа всички предложения от министерствата с конкретни текстове и срокове. Партиите, които управляват, да поемат гаранции, че стоят зад тези реформи и че те ще бъдат извършени в най-скоро време,

описа целта на документа премиерът. Той специално подчерта, че в него ще бъде разписан антикорупционният закон, чието влизане наново в парламента предстои, след като първия път депутатите бламираха вицепремиера Меглена Кунева.

Новото коалиционно споразумение ще бъде подготвено от експертите, които са написали и първото, обясни Борисов. И постави кратки срокове за това - текстът на документа трябва да се изготви за няколко дни.

“Искаме някои от основните приоритети на отделните министри да бъдат вкарани в споразумението, за да може това, което излиза от Министерският съвет, след това да бъде гласувано от парламента”, каза още той и даде да се разбере, че при препотвърждаването на коалицията не очаква повече изненади при гласуванията на депутатите.

Абсолютно правилен нарече премиерът евентуален вот на недоверие на кабинета заради политиката в областта на здравеопазването.

“Министър Петър Москов направи много за здравеопазването и това не харесва на много хора”, коментира той и даде измерим критерий, че Москов е силен министър: “Понеже парите са материалният израз на нещата - само в здравната каса миналата година имаше около 400 милиона дефицит, сега ще е под 10 милиона. Значи това са 390 милиона, от които

правещи се на недоволни са се възползвали.”

“Работата на опозицията е да използва всеки случай, в който управляващите са в неизгодна ситуация. А безспорно е, че ние в момента, с оставането на министрите от Реформаторския блок в управлението, а излизането на ДСБ в опозиция, създаваме една прекрасна възможност на БСП да атакува. На тяхно място щях да направя същото”, откровен бе обаче министър-председателят.

“Няма да подкрепим вот на недоверие в областта на здравеопазването”, обяви пък опозиционният лидер на РБ Радан Кънев. До неделя Москов бе негов зам.-председател начело на ДСБ, но избра да остане в кабинета и партията обяви, че вече не е техен министър, а “гръб му е Бойко Борисов”. Но в сряда Кънев бе категоричен, че няма да гласува срещу Москов.

“Подкрепяме не министър Москов, а политиката, която той провежда. И разликата в отношението ни към правителството не може да направи една добра политика лоша. Добрата политика си е добра политика”, обясни той.

ГЕРБ и РБ ще преподпишат коалиционното споразумение, посочвайки не “Реформаторски блок”, а изреждайки партиите, които остават в управлението, обясниха още от двете централи.

Това бил елегантният начин ДСБ да мине в опозиция и официално. Понеже е ясна линията на поведение на Радан Кънев, неговото име нямало въобще да фигурира под документа. И сегашното коалиционно споразумение е скрепено поименно с лидерите на блока. В бъдещото това на Кънев въобще няма да фигурира, понеже е ясно, че той няма да подпише документа, обясниха пред “24 часа” от ГЕРБ.

Междувременно и зам. областният управител на Смолян и областен координатор на ДСБ в областта Зарко Маринов подаде оставка заради решението на ръководството на ДСБ партията да излезе в опозиция. Той призова останалите партии от блока да отклоняват покани за поста. Преди дни оставката си подаде и областният управител на Сливен от ДСБ Димитър Сяров.