Македонският премиер ще промени името на страната, но след референдум

Външният министър Никола Попоски пристига утре в Атина за преговори по темата

Македонският премиер Никола Груевски обяви, че е отворен към промяна на името на страната, подхранвайки надежди за край на 24-годишния спор. Той започна през 1991 г., когато страната обяви независимостта си от Югославия и официално се обяви за Република Македония за ярост на гърците, много от които смятат, че северните им съседи са откраднали името на едноименната гръцка провинция, намираща се непосредствено на юг от македонско-гръцката граница.

Сега македонският премиер заяви, че е готов да възобнови диалога по въпроса с Гърция, но с условието, че всяка промяна на името ще бъде подложена на референдум. "Ние сме готови да обсъждаме и да подновим диалога с тях, за да намерим решение", заяви Груевски в интервю за "Гардиън”, цитиран от БГНЕС. Гърция отдавна обвинява Македония в присвояване на значима част от гръцката култура, за да изгради национална идентичност на преобладаващо славянската държава. Не на последно място е слънцето на македонското знаме и Александър Велики, на когото е кръстено и главното летище в Македония.

Спорът провокира Гърция да блокира съседката си от присъединяване към НАТО и ЕС и прикани ООН да нарича Македония Бивша Югославска република, докато спорът с името не бъде решен. Сред обмисляните промени са добавянето на "Горна" или "Нова" към името на Македония, но до споразумение не беше стигнато. След години на непримиримост и от двете страни, лидерът на Македония е готов на диалог с Гърция след почти две десетилетия и половина.


"Бихме искали възможно най-скоро да започнем обсъждане с Гърция за намирането на решение. Ако намерим такова, ние трябва да се обърнем към гражданите и да организираме референдум", каза Груевски. "С диалог трябва да намерим решение и след това да попитаме гражданите: правилно ли е или не?", добави той. И от двете страни се появиха признаци, че конфликтът може да бъде решен. Преди посещението си в Атина в четвъртък, външният министър на Македония Никола Попоски изрази оптимизъм, казвайки пред гръцкия вестник "Катимерини", че "ситуацията е узряла" за разрешаване на спора. Първата от 15 години визита показва, че погълнатите от европейската имигрантска криза държави са готови на компромис.


Взетите мерки за изграждане на доверие са помогнали на техните отношения, коментира "Гардиън". Прекратявайки 11-годишното ембарго с посещението си в Скопие през юни, гръцкият външен министър Никос Кодзияс заяви: "Ние искаме всички наши съседи да бъдат част от ЕС, защото нашата страна до голяма степен зависи от това, което се случва на Балканите". Страховете на Атина за териториална агресия срещу гръцката едноименна провинция, избледняха с времето. След като първоначално бяха категорични, че не биха приели наименование, включващо "Македония", през 2007 г. Атина обяви, че ще даде съгласието си за съставно наименование, което да разграничи двете територии. Този въпрос ще е основен акцент по време на посещението на македонския външен министър Никола Попоски в Атина в четвъртък.