Франция готви резолюция за борба с финансирането на ДАЕШ

Бундесверът се включи за пръв път в ударите срещу ИД в Сирия

Франция ще внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за борба срещу финансирането на терористичната организация ДАЕШ от контрабандна търговия с петрол. Това съобщи френският министър на финансите Мишел Сапен. Предлаганата от Франция резолюция на ООН трябва да осигури "международен натиск" за действия срещу финансирането на "Ислямска държава", като предвижда санкции за държавите, които не вземат мерки в тази насока. Това обясни пред АФП френският министър на финансите Мишел Сапен.


Текстът трябва да бъде разгледан от страните-членки на Съвета за сигурност на ООН в присъствието на техните финансови министри, уточни Сапен. Документът, базиран на по-стара резолюция срещу "Ал Кайда", ще бъде насочен специално към ДАЕШ и ще цели замразяването на активи с източник контрабандната търговия с петрол. Държавите ще бъдат призовани и към бдителност относно трафика с предмети на изкуството.


Резолюцията трябва да осигури юридическа рамка за действие на страните, а контролът да се осъществява от базираната в Париж междуправителствена Група за финансова дейност. Министърът е уверен, че Съветът за сигурност ще приеме резолюцията. Не виждам коя страна би се противопоставила на това да бъдем ефективни в борбата с финансирането на тероризма, каза Сапен.


В същото време тази нощ, германският Бундесвер участва за първи път в ударите срещу терористичната организация ДАЕШ в Сирия. Германия не се ангажира пряко с военни действия, а само с помощ за бомбардиращата коалиция, като зарежда самолетите й във въздуха. Германски танкер от типа "Ербус" А310 е бил пет часа на мисия тази нощ, за да зарежда бомбардировачи от коалицията срещу "Ислямска държава". Не се съобщава от кои националности са били заредените самолети. В ударите срещу терористичните милиции участват над 10 нации, частично без координация помежду си, което прави мисиите във въздуха особено опасни.


Германският Бундестаг реши да подкрепи антиислямистката коалиция след атентатите в Париж. През януари Берлин ще прати и 6 разузнавателни самолета "Торнадо" на мисии срещу "Ислямска държава". Военна фрегата ще охранява френския самолетоносач "Шарл де Гол". Общо 1200 германски войници ще бъдат разположени в региона. Това е третата военна офанзива на Германия от края на Втората световна война насам. Бундесверът участва вече в мисии в Косово и Афганистан.