Захариева започва консултации в НС, гласуват избора й за министър в петък

Политика

16-12-2015, 13:28

Снимка:

© Topnovini.bg

Автор:

Биляна Веселинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов представи новия правосъден министър Екатерина Захариева на МС

Ново управленско споразумение ще посочи приоритетите на министрите, заяви премиерът

Ръководствата на ГЕРБ и РБ са разгледали доста кандидатури за нов правосъден министър докато са търсили най-подходящия профил. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в парламента. Той представи пред депутатите на ГЕРБ, РБ и АБВ кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието. В народното събрание заедно с премиера бе и министър Петър Москов.


В по-ранните разговори Борисов е обсъдил номинацията на сегашния началник на кабинета на президента и със съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов. Гласуването на Захариева в пленарна зала бе отложено за петък от 09:00 часа, тъй като до тогава тя ще проведе последователни срещи с парламентарните групи. Утре Захариева започва консултациите първо с депутатите от Реформаторския блок.


"Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, в което подчертавам, промяна на Конституцията няма", заяви Борисов. И посочи, че промените в основния закон са били "нещо допълнително" в контекста на съдебната реформа. В новото коалиционно споразумение с конкретни текстове партиите, които управляват заедно и подкрепят правителството, ще поемат гаранции", каза още Борисов. И допълни:"Към днешна дата получихме подкрепата да продължим всички консултации с партиите, които очакваме да ни подкрепят и в парламента".


"В новото споразумение ще бъдат вкарани някои от основните приоритети на министрите, за да може това, което излиза от Министерски съвет, да бъде гласувано в парламента", отбеляза още премиерът. "Министър Москов направи много за здравеопазването и това не се харесва на много хора, само в Здравната каса миналата година имаше около 400 млн. дефицит, а сега са около 10 млн. - това са над 390 млн. правещи недоволни хора, които са се възползвали", заяви Борисов в коментар за работата на здравния министър Петър Москов. И допълни че излизането на ДСБ в опозиция създава прекрасна възможност да се атакува работата на кабинета.


"Считам, че съдебната реформа е реформата на реформите, с реални стъпки в нея", каза Захариева в отговор на въпрос защо се наема да стане правосъден министър в този момент. Получих уверение от всички политически партии, подкрепящи кабинета, че за тях тази реформа също е толкова важна и ще има реални стъпки тя да се случи", каза още тя.


По-рано пред депутатите от ГЕРБ, РБ и АБВ Захариева е подчертала, че промените в законите, касаещи съдебната реформа трябва да се изработват при широк консенсус. Очаквано, първите критики срещу кандидатурата й бяха произнесени от председателя на ДСБ Радан Кънев. И той директно заяви, че Захариева "нямала необходимата експертиза".