Чеци цитира съдия №1 Лозан Панов пред Върховния касационен съд

Майката на обвинения за убийството на Яна в Борисовата градина определи процеса срещу сина й като смешен

Николай Русинов - Чеци, подсъдим за смъртта на Яна Кръстева в Борисовата градина, поиска от Върховен касационен съд да бъде напълно оправдан. "Без доказателства няма присъда", обърна се Чеци към върховните съдии, след като използвайки думите на съдия №1 Лозан Панов, призова върховните съдии да кажат "Не" на страха и да го оправдаят.


Прокуратурата поиска връщане на делото, за да се постанови максимална присъда. Съдът ще се произнесе в 30-дневен срок. "Нито аз, нито жертвата получихме правосъдие", посочи Чеци пред тричления състав на ВКС. Яна бе открита жестоко убита след концерт в Борисовата градина през лятото на 2011 г.


По открит ДНК материал от Чеци на местопрестъплението и след изясняване, че той е осъществил полов контакт с нея, държавното обвинение стратира наказателно преследване срещу него. На първа инстанция Чеци получи доживотна присъда, а на втора - 19 години зад решетките. Днес и той, и прокуратурата обжалва на последна инстанция. Чеци се смята за невинен. Прокуратурата и семейството на Яна обаче искат неговото доживотно наказание.


"Присъдата не почива на сигурни доказателства", смятат подсъдимият и защитата му. Майката на Чеци пък обяви, че сигурно процесът дори би бил смешен, ако не касаел сина й. "От самото начало са дадени грешни лабораторни резултати", убедена е жената.


"Чеци е възприемал ясно страданията на Яна, докато я е задушавал", убедено пък е обвинението. Хладнокръвие, безчовечност и пресметливост - това показали действията на Чеци след убийството, убедена е прокуратурата. В законовия срок ВКС ще реши дали да промени присъдата на Чеци, или да върне делото на САС за ново разглеждане.